Educație interculturală

Romanimaţie

Romanimaţie a fost un proiect european mobil, care s-a desfăşurat, cronologic, în următoarele locaţii din România: Timişoara – Dudeştii Noi – Băile Calacea – Satchinez – Timişoara. Timp de trei săptămâni (4-24 august 2004), un grup internaţional de 26 de participanţi din şase ţări europene s-au deplasat între locaţii pentru a implementa proiectul.

Scopul proiectului a fost de a crea comunităţi dinamice capabile să organizeze activităţi de tineret şi animaţie pentru a demonta stereotipurile şi pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre romi şi români. Un grup de tineri, incluzând lucrători cu tineretul experimentaţi, specializaţi în animaţia comunitară, s-a alăturat unui grup de studenţi români şi romi şi au petrecut câte o săptămână în fiecare dintre comunităţile de romi, organizând diferite activităţi adresate în special tinerilor, dar şi adulţilor şi copiilor.

Principalele activităţi ale proiectului:

Timişoara, 4-7 august 2004 – un seminar introductiv, în cadrul căruia s-au prezentat obiectivele proiectului şi procesul de implementare, s-au discutat aşteptările participanţilor şi impresii despre realitatea românească a comunităţilor de romi şi s-a închegat echipa.

Dudeştii Noi, 7-12 august 2004 – activităţi de animaţie socio-culturală în sat, cu ateliere găzduite de către şcoala locală şi desfăşurate atât în curte, cât şi pe stradă, adresate unui număr de peste 100 de tineri romi şi români.

Băile Calacea, 12-15 august 2004 – seminar internaţional de evaluare a etapei de animaţie desfăşurate la Dudeştii Noi, organizarea tranziţiei între sate şi elaborarea strategiei pentru etapa de animaţie din Satchinez.

Satchinez, 15-20 august 2004 – activităţi de animaţie socio-culturală în sat, cu ateliere găzduite de către Căminul cultural local şi desfăşurate atât în faţa căminului, cât şi în zona în care locuiau romii adresate unui număr de peste 100 de tineri romi şi români.

Timişoara, 20-24 august 2004 – seminar de încheiere, ocazie cu care s-a realizat evaluarea activităţii şi s-au făcut planuri de viitor. 

În urma proiectului derulat, comunitatea romă şi autorităţile locale din Dudeşti au înfiinţat un parc destinat copiilor, iar în Satchinez, s-a realizat un teren de fotbal în comunitatea romă şi s-a organizat un campionat de fotbal. Tot aici s-au înfiinţat două ONG-uri: o asociaţie pentru tineret şi o asociaţie romă, denumită “Ciociodrom”.

Proiectul a avut numeroase beneficii: a avut un impact semnificativ asupra tinerilor participanţi, atât din asupra celor din România, cât şi asupra celor din străinătate, întrucât au experimentat direct dificultăţile cu care se confruntă comunităţile de romi; a stimulat participarea civică a tinerilor romi din cele două comunităţi şi s-au creat două ONG-uri, ceea ce a dus la implementarea a două mici proiecte locale.

Partneri:

Oelala, Belgia

Arciragazzi, Italia

Anime et Tisse, Franţa

Ratatouille, Franţa

Other House, Islanda

Institutul Intercultural Timişoara, România

Youth Express Network

European Network of Animation.

Mai jos poate fi găsit un film scurt despre proiect: