Anunțuri

Resurse pentru profesorii de Educație pentru cetățenie democratică, 2022-2023

Sistem de sprijin pentru profesorii de educaţie socială

Apel de înscriere

Institutul Intercultural Timișoara oferă în anul școlar 2022-2023, pentru profesorii care predau Educație socială, Educaţie interculturală sau Educaţie pentru cetăţenie democratică, o serie activităţi de sprijin şi formare profesională:

  1. Webinarii interactive, care vor include sugestii de activităţi didactice pe tema Educaţiei pentru drepturile omului pentru profesorii din toată ţara, susţinute de Evgeniya Khoroltseva, de la Academia pentru Drepturile Omului din Norvegia. Webinariile vor avea loc în 12 septembrie şi în 4 octombrie, ambele în intervalul orar 18:00 – 19:30. În cadrul fiecărui webinar veți putea experimenta activități diferite, deci vă așteptăm cu drag la ambele webinarii!
  • Dacă doriți să aflați idei, să primiți sfaturi și să discutați cu profesoare cu experiență în folosirea metodei „Proiect: Cetățeanul”, vă așteptăm cu drag alături de Laura Secoșan și Gabriela Szakacs în 15 septembrie, interval orar 18:00 – 19:00 la un webinar interactiv care vă va inspira să folosiți această metodă ca parte din procesul didactic în fiecare an școlar.

Pentru a participa la webinarii vă rugăm să vă înscrieţi la acest link: https://forms.gle/wH5gKSRXE8NFE3GA6 până în 3 octombrie 2022, inclusiv!

  • Platformă de sprijin, care include o propunere de planificare didactică pentru disciplina Educație pentru cetățenie democratică la clasa a VII-a, activități didactice pentru toate orele din programă, mentorat şi activităţi de sprijin pentru profesorii care predau Educație socială la clasa a VII-a în acest an școlar. Dacă nu aveți deja, vă invităm cu drag să vă creați chiar acum un cont la acest LINK: https://www.prof.cetateanul.intercultural.ro/.
  • Curs pentru folosirea metodei de învățare bazată pe proiect „Proiect: Cetățeanul”

În acest an școlar va fi organizat un curs față în față pentru profesorii și consilierii școlari care predau Educație socială la clasa a VII-a în următoarele județe: Alba, Argeș, Buzău, Botoșani, Gorj, Hunedoara, Maramureș și Vâlcea. Pentru profesorii de Educație pentru cetățenie democratică din celelalte județe şi pentru profesorii din cele 8 judeţe menţionate mai sus care nu pot să participe la cursul faţă în faţă se va organiza un curs online în perioada noiembrie 2022 – aprilie 2023. Ambele cursuri sunt gratuite și sunt realizate în cadrul Protocolului de colaborare nr 40506/27.10.2004 între Institutul Intercultural Timișoara și Ministerul Educației.

Cursul față în față va avea loc la Sibiu, în 7-9 octombrie și va avea o componentă practică, de aplicare a metodei „Proiect: Cetățeanul” la cel puțin o clasă a VII-a în timpul orelor de educație pentru cetățenie democratică. Costurile legate de participarea la curs (transport, cazare și masă) sunt acoperite de Institutul Intercultural. Numărul de locuri este limitat, selecția fiind făcută cu asigurarea unei distribuții geografice echilibrate și luând în considerare ordinea de înscriere.

Cursul online constă în activități realizate pe platforma www.edu.intercultural.ro și 7 întâlniri online cu o durată de 1,5 – 2 ore fiecare, în dependență de nevoile de sprijin și numărul profesorilor participanți.

Cursurile sunt susținute de formatori cu experiență în educația adulților, specializați în metoda „Proiect: Cetățeanul” și sunt organizate în colaborare cu Inspectoratele Școlare și Casele Corpului Didactic.

Înscrierea la curs, față în față sau online, se realizează prin crearea unui cont pe platforma https://www.prof.cetateanul.intercultural.ro/ și completarea meniului Date cont până cel târziu în 1 octombrie 2022. Echipa de organizare a cursurilor vă va contacta prin e-mail cu mai multe detalii despre curs.

Institutul Intercultural Timișoara coordonează din anul 2003 programul național „Proiect: Cetățeanul”, prin care sprijină profesorii să folosească la orele de educație pentru cetățenie democratică (cultură civică) învățarea pe bază de proiect. Din 2004, activitățile de desfășoară în baza unui Protocol de colaborare cu Ministerul Educației. Puteți găsi aici mai multe detalii despre program (https://cetateanul.intercultural.ro/despre-program/) și despre metoda „Proiect: Cetățeanul” (https://cetateanul.intercultural.ro/despre-metoda/).

„Proiect: Cetățeanul” este o metodă de învățare bazată pe proiect, recomandată în Programa Școlară de Educație Socială. Metoda a fost creată de o organizație din Statele Unite ale Americii și adaptată pentru a fi utilizată în România la orele de Educație socială la clasa a VII-a – Educație pentru cetățenie democratică. Metoda a fost de asemenea adaptată și pentru a fi compatibilă cu Cadrul de Referință al Competențelor pentru Cultură Democratică realizat de Consiliul Europei (despre care puteți găsi detalii aici: https://ccd.intercultural.ro/.)

Evenimentele sunt organizate în cadrul proiectului „Cultura democratică, un proiect al comunității”, care se derulează în perioada 1 august 2021 – 31 martie 2023 și urmărește dezvoltarea competențelor pentru cultură democratică în județele Alba, Argeș, Botoșani, Buzău, Gorj, Hunedoara, Maramureș și Vâlcea.

Vă așteptăm cu drag!

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

Proiect derulat de Institutul Intercultural Timișoara în parteneriat cu Asociația pentru Solidaritate, Cultură, Educație și Dezvoltare și Menneskerettighets Akademiet cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Anunțuri