The Beit Project / Proiectul Beit, un proiect internațional inovator despre ce înseamnă a locui împreună unii cu alții, ajunge pentru prima dată în Timișoara în 2023. Proiectul combină patrimoniul istoric cu reflecția asupra diversității culturale, asupra a ceea ce înseamnă aceasta și ce provocări aduce ea în prezent.
O ÎNTÂLNIRE CU ORAȘUL, CU ISTORIA ȘI CU CELĂLALT
Proiectul Beit răspunde nevoii de a crea un dialog între tineri din diferite medii socio-culturale prin studierea și interpretarea mediului lor urban și a istoriei acestuia. Timp de mai multe zile, tineri din două școli diferite ajung să se cunoască și să lucreze împreună. Adunați în jurul unei școli efemere și nomade, instalate într-un loc de patrimoniu, ei își însușesc istoria acestui loc, lucrând cu urme ale trecutului și cu ajutorul producției video pentru abordarea unor teme sociale. Ideea proiectului este de a transforma percepția diversității într-o bogăție și de a construi un dialog comun, dar și de a dezvolta o lectură a orașului prin interpretarea urmelor trecutului. La momentul lansării proiectului, în 2011, locurile studiate erau legate de istoria comunităților evreiești din Europa, de unde și numele Beit, care în ebraică înseamnă „casă”, dar și cifra „2”, a doua literă a alfabetului. Apoi proiectul s-a deschis către toate locurile de patrimoniu urban, pentru a aborda relația cu celălalt, fericită sau dureroasă, și pentru a reflecta asupra conviețuirii, astăzi. Cum să-mi transform orașul într-o casă pentru celălalt și pentru mine.
Proiectul a fost deja realizat în 16 orașe europene și mediteraneene: Paris, Marsilia, Barcelona, Bruxelles, Roma, Berlin, Londra, Lodz, Tanger, Sofia, Skopje, Nisa, Atena, Nantes, București, Iași. Anul acesta este pentru prima dată la Timișoara.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori – Memoria europeană. Acest program sprijină proiecte care vizează comemorarea evenimentelor definitorii din istoria modernă a Europei, inclusiv a cauzelor și consecințelor regimurilor autoritare și totalitare, precum și sensibilizarea cetățenilor europeni cu privire la istoria, cultura, moștenirea culturală și valorile lor comune, îmbunătățind astfel înțelegerea acestora cu privire la Uniune, la originile, scopul, diversitatea și realizările sale și cu privire la importanța înțelegerii reciproce și a toleranței. În Timișoara, coordonatorul local al proiectului este Institutul Intercultural Timișoara.
De asemenea, proiectul este co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara și face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.
CUM FUNCȚIONEAZĂ?
Sesiuni urbane
În mijlocul unor situri urbane de patrimoniu, proiectul reunește două grupuri de elevi din școli diferite, de maximum 16 tineri, în sesiuni de câte 2 zile. Elevii încep să construiască împreună o școală nomadă, un loc de studiu temporar. Acest proces dinamic, care se desfășoară pe parcursul a două zile, permite fiecărui grup (câte o jumătate de clasă din fiecare școală) să dezvolte competențe legate de istorie, geografie, educație civică, arte, științe și tehnologie. Construirea propriei „case de studiu” este prima etapă a proiectului, prima activitate comună a doi elevi care interacționează pentru prima dată. Este o parte fundamentală a metodologiei pedagogice utilizate în proiect, deoarece declanșează un proces puternic de construire a intimității și încurajează colaborarea între elevi care nu s-au mai întâlnit niciodată. Dialogul inițiat cu cei doi elevi este urmat de implicarea întregului grup și de contribuția persoanelor de pe stradă în timpul procesului de desfășurare a activităților educaționale ale proiectului.
Dialogul îi inspiră pe tineri să se asculte unii pe alții, să se înțeleagă și să dezbată pe diferite teme. Acesta pornește de la diversitatea elevilor, le permite să se accepte unii pe alții și, în cele din urmă, să ajungă la un obiectiv comun.
Ateliere de editare video
După sesiunile urbane, activitatea continuă cu etapa în care elevii își editează videourile, pentru a le putea prezenta în cadrul unui eveniment public.
Prezentare finală
Un eveniment de prezentare publică le permite elevilor să-și prezinte lucrările audio-vizuale unei audiențe formate din: localnici, persoane implicate în educație, patrimoniu, dezvoltare urbană la nivel local, familie, colegi și orice alte persoane interesate.
Subiectele abordate
În timpul proiectului, participanții se folosesc de istoria locului pentru a discuta teme sociale încă prezente în realitatea contemporană a orașului lor. Participarea la Proiectul Beit permite astfel abordarea unor teme fundamentale pe care nu avem adesea ocazia să le discutăm deschis și profund, cum ar fi:
Agenda 2023 în Timișoara
Mai multe informații: https://thebeitproject.org/en/the-nomadic-school-of-remembrance/
Proiectul Beit descris de participanți din Paris (subtitrare în limba engleză disponibilă) :
Facebook: https://www.facebook.com/The-Beit-Project-351285958259479/
Numeroase video-uri și making-of pe canalul Youtube.
Coordonare locală:
Oana Bajka
oana.bajka@intercultural.ro
+40 751 011 141
Comentarii ale elevilor din alte orașe
Mi-au plăcut toate activitățile, lucrările, m-au inspirat.
Cred că este o idee bună să lucrăm pe teme de Istorie și cooperare.
Ieșim din viața de zi cu zi, a fost mișto.
Mi-a permis să văd orașul dintr-un alt punct de vedere și să cunosc alți oameni.
Mi-a plăcut să mă plimb prin oraș, să filmez oameni, să descopăr orașul.
Am învățat repede și a fost distractiv, așa că ne-a făcut să ne dorim să învățăm.
Ne antrenează pentru lectură, pentru vocabular.
Este mai distractiv, elevii vor să participe mai mult la munca solicitată.
Suntem mai atenți decât în clasă.
Nu e ca la școală, acolo lucrăm afară, ne plimbăm și învățăm prin vizite.
Cunoaștem mai bine orașul, istoria lui și locurile mai puțin vizibile.
E amuzant să ne vedem cu elevi de gimnaziu din altă școală și să lucrăm împreună.
Am avut de construit, de descoperit, de învățat, de realizat. A fost într-adevăr prea tare!
Este grozav și înveți foarte mult. Descoperim conviețuirea cu alții.
Comentarii ale profesorilor din alte orașe
Este un proiect foarte bogat, un proiect al cetățenilor, un proiect cultural, în care am avut ocazia să ne întâlnim cu altă școală minunată. Aceste două zile sunt foarte bine concepute, programul este interesant tot timpul. Mulțumim animatorilor, au făcut o treabă grozavă. Pentru elevi, un aspect important a fost că și-au dat seama că, oprindu-și privirea asupra patrimoniului, pot descoperi o mulțime de lucruri și pot scăpa de zapping…
A fost fericire pură; acest proiect este excepțional!
Este un proiect extraordinar, sper că va continua; a fost o adevărată întâlnire cu orașul, cu echipa de facilitare, cu celelalte școli… foarte bine!
Experiență ne îmbogățește în măsura în care ne alăturăm proiectului, urcăm la bord și aterizăm: am fost foarte bine primiți și înconjurați de întreaga echipă, pentru că datorită lor proiectul a avut atât de mult succes cu elevii. La finalul cursului, elevii au fost încântați, nu i-am văzut niciodată atât de uniți în jurul unui proiect, ai unor idei, au vrut să revină a doua zi. Este foarte interesant, foarte rar…
Un proiect foarte pozitiv, la care trebuie să vă alăturați de urgență. Lucrul într-un mod prietenos (construcția beit-urilor, filmările în aer liber etc.) și accesul la echipamente de calitate va lăsa amintiri puternice pentru elevi.
Elevii au fost nevoiți să iasă din zona lor de confort pentru a lucra împreună, pentru a-și compara ideile, pentru a cunoaște oameni pe stradă. Au fost nevoiți să se re-centreze.
Proiectul creează implicare, elevii nu pot rămâne pasivi în acest proiect, ceea ce duce la o conștientizare.
Metode active. Autonomia elevilor. Abordare didactică complementară și stimulantă.