Educație pentru cetățenie democratică și drepturile omului

În dialog cu eroi nerecunoscuți – Promovarea solidarității și diversității prin conștientizare și reformă la nivel de politici

Perioada de desfășurare: 01.04.2020 – 30.09.2021
Țările participante: Estonia, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, România
Partenerii de proiect: CULTURE GOES EUROPE (CGE) – Soziokulturelle Initiative Erfurt e.V. (coordonator), Democracy and Human Rights Education in Europe (DARE) Network, Jaan Tonissoni Instituut MTU, Associazione Promozione Sociale LaFenice Associazione Sportiva, Institutul Intercultural Timișoara, UMAR – Uniao de Mulheres Alarnativae Resposta Assiociacao, United Societies of Balkans Astiki Etaireia.

Programul de finanțare: Europa pentru cetățeni
Număr de participanți: 1.065 (incl. sondaj)

Acțiune cheie: Europa pentru cetățeni, Componenta 2: Implicare democratică și participare civică
Valoarea finanțării: 148.930 EUR

Proiectul « În dialog cu eroi nerecunoscuți – Promovarea solidarității și diversității prin conștientizare și reformă la nivel de politici» are scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul publicului european cu privire la importanța implicării civice în discursul social și politic și de a dezvolta competențele ONG-urilor. Pentru a atinge aceste obiective, proiectul se va concentra asupra câtorva aspecte:

  1. acordarea unei atenții sporite situației instabile din punct de vedere economic a tinerilor activiști care lucrează în ONG-uri mici;
  2. creșterea capacității tinerilor activiști de a-și apăra drepturile prin acțiuni comune, creând rețele locale și internaționale de organizații ale societății civile din Europa și construind un dialog direct cu factorii decizionali;
  3. creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța societății civile prin organizarea unei campanii internaționale de promovare a valorilor europene și a importanței educației civice în rândul unui public mai larg.

CGE Erfurt e.V. și partenerii săi din Estonia, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, România, inclusiv rețeaua europeană transnațională DARE, vor implementa un număr de 46 de evenimente (42 la nivel local și 4 la nivel internațional), implicând 175 de participanți direcți din fiecare țară între aprilie 2020 și septembrie 2021. Proiectul va începe cu un sondaj profesionist pentru a colecta date statistice cu privire la situația economică a societății civile în UE. După aceea, va fi organizată Școala de Toamnă pentru tineri activiști cu scopul de a promova valoarea societății civile, care va include și dezvoltarea unor campanii promoționale de către participanți. În paralel, fiecare organizație parteneră va desfășura 4 întâlniri locale cu persoane care lucrează în sectorul societății civile pentru a împărtăși idei și a discuta despre problemele și provocările cu care se confruntă activiștii societății civile în munca lor și pentru a formula recomandări de politică. Aceste propuneri vor fi colectate de parteneriatul proiectului și transformate în recomandări de politică la nivel european și prezentate publicului în cadrul unui eveniment final.

  • Prima întâlnire de proiect în Erfurt, GER (04.2020)
  • Studiu cu privire la situația economică a celor care lucrează în sectorul societății civile și ONG-uri mici (05-09.2020)
  • Școala de Toamnă în Mühlhausen, GER (10.2020)
  • 4 întâlniri locale cu reprezentanți ai organizațiilor societății civile și factori decizionali cu scopul de a realiza o reformă la nivel de politici în toate țările participante (09.2020 – 06.2021)
  • 3 evenimente locale pentru promovarea valorii educației civice în rândul publicului general în toate țările participante (09.2020 – 06.2021)
  • Eveniment final în Erfurt, GER (08.2021).