Principiul major pe care se bazează activităţile noastre – abordarea integrată a educaţiei interculturale şi a cetăţeniei democratice – a inspirat o serie de activităţi desfăşurate începând cu primăvara 2002 în parteneriat cu British Council România. Scopul acestor acţiuni a fost de a integra educaţia interculturală şi cetăţenia democratică în şcoală, schimbând nu numai conţinutul şi modul de predare al activităţilor din afara şcolii, cât şi cultura organizaţională generală a şcolilor, inclusiv felul în care elevii sunt implicaţi în procesul de luare a deciziilor.
Obiective:
În contextul acestui proiect, în faza iniţială, a fost creată o reţea de opt şcoli din Judeţul Timiş. În 2003, proiectul a fost extins în Cluj şi Sălaj şi a implicat încă zece şcoli. Şcolile au fost foarte diverse şi situate în locaţii diferite – unele erau şcoli cu prestigiu, altele şcoli din sate mici. Activităţile educaţionale au implicat cele trei regiuni ale ţării, iar această diversitate a avut un efect pozitiv suplimentar.
Principalele activităţi au fost:
Principalul rezultat al acestui proiect a fost crearea unei reţele de şcoli resursă şi instruirea unor profesori în utilizarea metodelor inovatoare de educaţie interculturală şi educaţie pentru cetăţenie democratică, metode care promovează participarea activă a elevilor şi parteneriate şcoală-comunitate. Conferinţa finală a acestui proiect a avut loc în martie 2004 la Sinaia şi a oferit participanţilor oportunitatea de a discuta şi de a împărtăşi experienţele lor, precum şi e a reflecta asupra planurilor de viitor. Pe lângă reprezentanţii şcolilor implicate în proiect, la conferinţă au participat şi alţi profesori activi în acest domeniu.