Educație pentru cetățenie democratică și drepturile omului

Drepturile sociale sunt drepturile omului

Acest seminar organizat de Youth Express Network și găzduit de Institutul Intercultural Timișoara a reunit 32 de lucrători de tineret din 13 țări care acționează la nivel local. Scopul proiectului a fost facilitarea schimbului de experiențe privind drepturile sociale și drepturile omului.

Principalele teme ale seminarului au fost excluziunea socială și egalitatea de șanse. Seminarul a explorat conceptul „toți diferiți – toți egali” din cadrul noii campanii a Anului European, situația drepturilor sociale ale tinerilor din diferite țări europene și ce s-ar putea face pentru a construi o Uniune Europeană care să promoveze și să apere drepturile omului. În cadrul acestui seminar, incluziunea socială nu a fost considerată o problemă socială ci un drept fundamental.  

Au fost folosite metodologii inovatoare, precum teatru forum, pentru a oferi participanților un instrument pe care să îl poată folosi pentru a dezvolta competențele tinerilor din țara lor ca aceștia să-și facă vocea auzită, pentru a promova cetățenia activă, învăța despre realitățile celorlalți și experimenta dialogul intercultural.

Seminarul a avut loc în Timișoara între 16 și 24 iunie 2006 și a constat din sesiuni private de învățare și discuție precum și evenimente publice.

Aici puteți viziona un film al proiectului: