Educație pentru cetățenie democratică și drepturile omului

Democrație și jocuri – Instrumente de învățare bazate pe jocuri analogice și digitale pentru lucrul cu tineri

În toamna lui 2019 Institutul Intercultural, în parteneriat cu  GIGA German Institute of Global and Area Studies STIFTUNG (coordonator), Democracy and Human Rights Education in Europe (Belgia), Demokrative – Initiative für politische Bildung (Elveția), Asociación cultural Da2 Trucados (Spania) și Culture Goes Europe (CGE) – Soziokulturelle Initiative ERFURT EV (Germania), a demarat implementarea proiectului Democrație și jocuri: Instrumente de învățare bazate pe jocuri analogice și digitale pentru lucrul cu tineri (Democracy and Games: Analog and Digital Game-Based-Learning Tools for Youth Work – DEMOGAMES), finanțat prin Programul Erasmus+, KA205 – Strategic Partnerships for Youth. 

Proiectul DEMOGAMES se bazează pe abordarea didactică a învățării prin jocuri și aplică această abordare în educația pentru democrație a tinerilor cetățeni. Cunoștințele mediate despre procesele, normele și valorile democratice sunt deseori prea abstracte. În schimb, fapte foarte complexe pot fi explicate într-o manieră activă, participativă și atrăgătoare prin învățarea bazată pe jocuri. Prin acest proiect, vor fi concepute mai multe instrumente de învățare bazate pe jocuri, care mai apoi vor fi folosite pentru a promova educația pentru democrație în lucrul cu tinerii și educația non-formală, cu scopul principal de a implica tinerii, a crea relații între ei și a le dezvolta competențele.

DEMOGAMES va promova educația pentru democrație în sensul învățării despre, prin și pentru democrație. Scopul proiectului este familiarizarea tinerilor cetățeni cu subiectul democrației într-un mod  atrăgător și participativ prin jocuri analogice și digitale. Participarea activă sub formă de joc trezește interesul tinerilor pentru acest subiect și promovează învățarea experiențială. Proiectul include câteva activități pentru tineri și practicieni din domeniul lucrului cu tinerii și educației non-formale prin care aceștia sunt implicați în discuții despre subiecte relaționate cu democrația dincolo de experiența lor locală, regională sau națională.

Pornind de la Cadrul de referință al competențelor pentru cultură democratică (CRCCD) al Consiliului Europei, metodele educaționale vor fi concepute în mod special pentru a include diferite perspective asupra democrației și a scoate în evidență beneficiile diversității culturale pentru viața socială și politică și au scopul de a crește incluziunea socială prin dezvoltarea unei atitudini pozitive față de democrație și UE.

Principalul rezultat al proiectului va fi o „cutie de jocuri pe tema democrației” complexă (D-BOX), care va include un set de jocuri analogice și digitale pe care practicienii (lucrători de tineret, formatori și profesori) să le poată folosi pentru a-i învăța pe tineri despre democrație din perspective diferite și pentru a-i implica pe tineri într-un mod participativ. Pe lângă aceasta, cutia de jocuri va fi însoțită de materiale educaționale ușor de înțeles pentru practicieni, cu exemple și exerciții de utilizare a jocurilor.

Proiectul va dura 36 de luni, între septembrie 2019 și august 2022.