Educație interculturală

Curs de educaţie interculturală pentru coordonatorii de şcoli internaţionale

În acest proiect COMENIUS adresat profesorilor responsabili de coordonarea activităților internaționale din cadrul școlilor a fost fructificată experienţa IIT în promovarea parteneriatelor şcolare, cu accent pe ICT, precum şi în conceperea şi cursurilor de formare a competențelor interculturale.

Coordonator: British Council

Rezultate:

Au fost concepute un curs COMENIUS și o serie de materiale de training disponibile online, în colaborare cu partenerii din proiect. Cursul se bazează pe diverse metode, cum ar fi prezentările, lucrul pe echipe, joc de rol și discuțiile. Participanții au primit informații despre educație interculturală, leadership, management de proiect, vocea elevilor și despre utilizarea creativă a parteneriatelor școlare. Un aspect important a fost includerea unor scenarii interculturale prin care sunt evidențiate principalele probleme cu care s-ar putea confrunta cei care desfășoară activități internaționale în școli.

Înaintea cursului, participanții s-au înregistrat pe un forum colaborativ. Pornind de la Autobiografia întâlnirilor interculturale, publicată de Consiliul Europei, a trebuit să creeze un scenariu intercultural și să discute impactul acestuia. Participanților li s-a cerut să facă niște recomandări preliminare despre cum ar putea fi îmbunătățită activitatea în școala lor, iar ulterior, în cadrul cursului de formare, au conceput un plan de acțiune. Cursul față-în-față a durat 5 zile și a avut 20 de participanți din Anglia, Scoția, Irlanda și România.

Cursul a avut 6 module:

  1. Cooperare și comunicare interculturală
  2. Conceperea și implementarea activităților de învățare interculturală
  3. Planificarea strategică a parteneriatelor școlare
  4. Dezvoltarea abilităților de conducere
  5. Parteneriatul în managementul de proiect
  6. Utilizarea ICT în parteneriatele școlare.