Proiectul „Cultura democratică, un proiect al comunității” s-a derulat în perioada 1 august 2021 – 30 iunie 2023 și a urmărit dezvoltarea unor grupuri civice locale care să sprijine școlile din județele Alba, Argeș, Botoșani, Buzău, Gorj, Hunedoara, Maramureș și Vâlcea în demersul de dezvoltare a competențelor pentru cultură democratică ale elevilor.
Grupuri de profesori și cetățeni voluntari au participat în cadrul proiectului la cursuri online și față în față prin care au fost pregătite pentru a implementa metodologia inovativă de educație civică „Proiect: Cetățeanul”. Aceste grupuri au activat pe o perioadă de 2 ani școlari în cadrul proiectului, și vor continua să fie active pe perioadă nedeterminată după finalizarea acestuia, ținând cont și de faptul că metoda „Proiect: Cetățeanul” este recomandată de Ministerul Educației în programa de Educație pentru cetățenie democratică.
Activitățile elevilor sprijiniți de grupurile civice locale, derulate pe perioade de 3-4 luni, s-au concretizat într-o serie de propuneri de politici publice înaintate autorităților locale. În plus, elevii au participat la întâlniri cu factori de decizie la nivel local și județean.
O inițiativă de media literacy și o campanie de conștientizare a importanței implicării civice au sprijinit elevii în proiectele lor locale, dar au avut și rolul de a sensibiliza publicul larg cu privire la această temă.
Proiectul a fost derulat de Institutul Intercultural Timișoara în parteneriat cu Asociația pentru Solidaritate, Cultură, Educație și Dezvoltare (ASCED) din Râmnicu Sărat și cu Academia pentru Drepturile Omului din Oslo, Norvegia și a beneficiat de o finanțare în valoare de 99.900 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Mai multe resurse sunt disponibile pe pagina de social media a Institutului Intercultural Timișoara și pe canalul de youtube.