Educație pentru cetățenie democratică și drepturile omului

Cultura democratică, un proiect al comunității

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă

Proiectul „Cultura democratică, un proiect al comunității” se derulează în perioada 1 august 2021 – 31 martie 2023 și urmărește dezvoltarea unor grupuri civice locale care să sprijine școlile din județele Alba, Argeș, Botoșani, Buzău, Gorj, Hunedoara, Maramureș și Vâlcea în demersul de dezvoltare a competențelor pentru cultură democratică ale elevilor.

Grupuri de profesori și cetățeni voluntari vor fi pregătite pentru a implementa metodologia inovativă de educație civică „Proiect: Cetățeanul”. Aceste grupuri vor activa pe o perioadă de 2 ani școlari în cadrul proiectului, și pe perioadă nedeterminată după finalizarea acestuia, ținând cont și de faptul că metoda „Proiect: Cetățeanul” este recomandata de Ministerul Educației în programa de Educație pentru cetățenie democratică.

Activitățile elevilor sprijiniți de grupurile civice locale, derulate pe perioade de 3-4 luni, se vor concretiza într-o serie de propuneri de politici publice înaintate autorităților locale. În plus, elevii vor participa la consultări cu factori de decizie la nivel local și județean.

O inițiativă de media literacy și o campanie de conștientizare a importanței implicării civice vor sprijini elevii în proiectele lor locale, dar vor avea și rolul de a sensibiliza publicul larg cu privire la această tema și de a promova proiectele elevilor în rândul altor elevi, al tinerilor și al adulților.

Proiectul este derulat de Institutul Intercultural Timișoara în parteneriat cu Asociația pentru Solidaritate, Cultură, Educație și Dezvoltare (ASCED) din Râmnicu Sărat și cu Academia pentru Drepturile Omului din Oslo, Norvegia și beneficiază de o finanțare în valoare de 99.900 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Educație pentru cetățenie democratică și drepturile omului