Educație interculturală

Combaterea intoleranței prin educație interculturală în școli

Proiectul s-a desfășurat între august și noiembrie 2019 și a fost co-finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Relaţii Interetnice. Scopul său principal a fost elaborarea și diseminarea unui Ghid didactic de predare a educației interculturale pentru profesori.

Pentru a-i sprijini pe profesori să-și dezvolte competențele de predare a educației interculturale – o materie recent introdusă în curriculum-ul românesc pentru clasa a VI-a (12-13 ani) – Institutul Intercultural a organizat un proces participativ în care profesori, reprezentanți ai unor organizații ale minorităților naționale și experți în educație interculturală au lucrat împreună pentru a elabora o resursă educațională pentru profesori, numită Ghid de educație interculturală. Au fost organizate o conferință națională și mai multe întâlniri regionale în întreaga țară. În timpul acestor întâlniri, participanții (profesori, formatori și alți specialiști din domeniul educației) au lucrat împreună pentru a dezvolta activități educaționale, pe care le-au analizat în diferite contexte, asigurându-se că sunt adaptate la nivelul elevilor de clasa a VI-a.

Rezultatul a fost publicarea unei resurse care oferă profesorilor un cadru general bazat pe Cadrul de referință al competențelor pentru cultură democratică, precum și activități inovatoare pentru predarea educației interculturale, inclusiv prin utilizarea metodologiei de învățare prin proiecte. Publicația conține o scurtă introducere despre principalele concepte și principii ale educației interculturale, sugestii metodologice (care includ și felul în care educația interculturală nu ar trebui predată) și o serie de activități educaționale care corespund atât curriculum-ului național cât și Cadrului de referință al competențelor pentru cultură democratică. Activitățile propuse țin cont de faptul că anumite școli prezintă o oarecare diversitate, în vreme ce altele au elevi destul de omogeni. Elevii sunt încurajați să exploreze diversitatea la nivel local, național, european și internațional, să-și conteste propriile stereotipuri și să-și dezvolte competența interculturală. Ghidul este în prezent folosit de profesorii din întreaga țară.