Anunțuri

Apel de înscriere pe Platforma de sprijin pentru profesorii de educație pentru cetățenie democratică în anul școlar 2021-2022

Institutul Intercultural Timișoara oferă în anul școlar 2021-2022 pentru profesorii care predau educație pentru cetățenie democratică o platformă de suport pe întreg parcursul anului școlar, indiferent dacă orele se desfășoară față în față, online sau hibrid.

Platforma de suport cuprinde:

  • O propunere de planificare didactică pentru disciplina Educație pentru cetățenie democratică la clasa a VII-a;
  • Activități didactice pentru toate orele de Educație pentru cetățenie democratică la clasa a VII-a;
  • Curs pentru folosirea metodei de învățare bazată pe proiect „Proiect: Cetățeanul”, conform recomandărilor programei școlare care prevede alocarea pentru proiectul educațional a unui buget de timp de 25-30% din bugetul de timp alocat disciplinei în întregul an școlar;
  • Susținere și consiliere pentru predarea disciplinei pe parcursul întregului an școlar, inclusiv pentru aplicarea metodei „Proiect: Cetățeanul” de profesorii care au urmat cursul în anii anteriori.

Dacă predați în acest an școlar Educație pentru cetățenie democratică la cel puțin o clasă a VII-a, vă invităm cu drag să vă creați chiar acum un cont pe platforma de suport, la acest LINK: https://www.prof.cetateanul.intercultural.ro/.

În acest an școlar vor fi organizate cursuri față în față în următoarele județe: Alba, Argeș, Botoșani, Buzău, Gorj, Hunedoara, Maramureș și Vâlcea. Pentru profesorii de educație pentru cetățenie democratică din celelalte județe se va organiza un curs online. Toate cursurile vor avea loc în perioada noiembrie 2021 – aprilie 2022. În cazul în care situația epidemiologică o va impune, toate cursurile vor fi organizate online.

Cursurile oferite de Institutul Intercultural Timișoara pregătesc profesorii să înțeleagă cum funcționează metoda „Proiect: Cetățeanul” și îi asistă pe tot parcursul anului școlar pentru lucrul cu această metodă.

Cursurile din județele menționate au o componentă de formare față în față desfășurată pe parcursul a 5 zile neconsecutive (2+1+1+1) și o componentă practică, de aplicare a metodei „Proiect: Cetățeanul” la cel puțin o clasă a VII-a în timpul orelor de educație pentru cetățenie democratică. La cursul online cele 5 zile față în față vor fi înlocuite de întâlniri regulate pe Zoom și activități asincrone pe o platformă dedicată.

Cursurile sunt susținute de formatori cu experiență în educația adulților, specializați în metoda „Proiect: Cetățeanul” și sunt organizate în colaborare cu Inspectoratele Școlare și Casele Corpului Didactic.

Înscrierea la curs, față în față sau online, se realizează prin crearea unui cont pe platforma https://www.prof.cetateanul.intercultural.ro/ și completarea meniului Date cont până cel târziu în 8 octombrie 2021. Echipa de organizare a cursurilor vă va contacta prin e-mail cu mai multe detalii despre curs.

Institutul Intercultural Timișoara coordonează din anul 2003 programul național „Proiect: Cetățeanul”, prin care sprijină profesorii să folosească la orele de educație pentru cetățenie democratică (cultură civică) învățarea pe bază de proiect. Din 2004, activitățile de desfășoară în baza unui Protocol de colaborare cu Ministerul Educației. Puteți găsi aici mai multe detalii despre program (https://cetateanul.intercultural.ro/despre-program/) și despre metoda „Proiect: Cetățeanul” (https://cetateanul.intercultural.ro/despre-metoda/).

„Proiect: Cetățeanul” este o metodă de învățare bazată pe proiect, creată de organizația Center for Civic Education din Statele Unite ale Americii și adaptată pentru a fi utilizată în România la orele de Educație socială la clasa a VII-a – Educație pentru cetățenie democratică. Metoda a fost de asemenea adaptată și pentru a fi compatibilă cu Cadrul de Referință al Competențelor pentru Cultură Democratică realizat de Consiliul Europei (despre care puteți găsi detalii aici: https://ccd.intercultural.ro/.)

Prin această metodă elevii învață pe parcursul a 12-14 săptămâni, în timpul orelor de Educație pentru cetățenie democratică, să analizeze problemele comunității în care trăiesc și să propună o soluție de politică publică la o problemă concretă, astfel:

  • înțeleg ce este o politică publică
  • fac o listă de probleme / nevoi ale comunității locale în care trăiesc
  • votează o problemă din listă
  • analizează problema respectivă și află cât mai multe detalii despre situația problematică
  • propun mai multe soluții de politică publică pentru această problemă
  • aleg soluția pe care o consideră cea mai bună și o formulează ca pe o propunere de politică publică
  • fac un plan de acțiune (plan de advocacy) prin care ar putea obține sprijinul altor persoane sau organizații din comunitate pentru a influența autoritățile să adopte această politică publică
  • trimit o scrisoare autorităților prin care le propun să adopte această politică publică
  • organizează o prezentare publică a proiectului lor, bazată pe un portofoliu bine structurat, la care invită diferiți membri ai comunității locale
  • reflectă asupra experienței lor de învățare
  • consemnează progresul proiectului lor pe o platformă online.

Dragi profesori de Educație pentru cetățenie democratică, așteptăm cu drag înscrierile dumneavoastră pe platforma https://www.prof.cetateanul.intercultural.ro/ până în 8 octombrie 2021!

Anunțuri