Proiecte

Acționează!

Scopul acestui proiect a  fost organizarea unui turneu în 10 licee din Timișoara cu spectacolul de teatru forum „Nu mă atinge!”, creat în cadrul proiectului Isolat, implementat în parteneriat cu Théâtre de l’Opprimé Paris, care a inițiat o dezbatere pe tema violenței și discriminării în școli.

De asemenea, un atelier demonstrativ a fost organizat în fiecare liceu, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. În urma a 10 spectacole și 10 ateliere de lucru, un grup de elevi și profesori, interesați de teatrul forum au fost aduși laolaltă pentru a crea o nouă piesă de teatru forum, care a avut premiera în luna noiembrie 2016 la Centrul Cultural Ambasada.

Teatrul forum este o metodă interactivă de teatru care invită publicul să creeze și să-și exprime ideile pentru a rezolva conflictele prezentate în piesă. Specificitatea teatrului forum este eliminarea „celui de-al patrulea perete” care separă publicul de scenă, transformând, astfel, un public pasiv într-un public implicat în spectacol. Din această perspectivă, rolul publicului este fundamental: spectatorii sunt invitați să participe în mod activ la eveniment, prin transformarea lui cu propriile lor idei și sugestii. O dată, de două ori sau de zeci de ori, protagoniștii și antagoniștii, actorii și publicul caută împreună soluții alternative pentru conflictul inițial.

Proiectul a fost implementat de Institutul Intercultural Timișoara, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Timiș, Asociația Plai (prin Centrul Cultural Ambasada) și a fost co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara și de Consiliul Local Timișoara.