Scopul acestui proiect a fost să faciliteze organizarea unor grupuri de discuţie despre importanţa dialogului intercultural, în contextul unei Uniuni Europene tot mai interculturale, să exploreze metodologii de lucru originale şi inovatoare, cu potenţial pentru încurajarea participării cetăţenilor şi să stimuleze dialogul dintre cetăţenii Europei şi instituţiile Uniunii Europene.
Grupul ţintă al proiectului ACID a fost constituit din tineri cu vârste între 18 şi 30 de ani, migranţi şi refugiaţi, adulţi şi seniori, politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile (ONGuri, asociaţii culturale, sindicate), profesori şi formatori din ţările participante. A fost acordată o atenţie specială implicării unor cetăţeni reprezentativi, din diferite categorii demografice, din domenii profesionale şi sociale variate şi implicării acelor cetăţeni care nu ar fi participat din proprie iniţiativă în proiecte europene.
Obiectivele specifice ale proiectului:
Principalele activităţi implementate în cadrul proiectului:
Ţările participante la proiect au fost: Cipru, Grecia, Italia, Portugalia şi România. Limba în care s-a lucrat şi s-au purtat discuţiile la nivel european şi în timpul întâlnirilor transnaţionale a fost engleza, însă în cadrul activităţilor de la nivel de ţară s-au folosit limbile naţionale. DVD-ul final a fost disponibil atât în engleză, cât şi în limbile naţionale.
Proiectul s-a desfăşurat între 1 Ianuarie şi 30 Octombrie 2009.
Parteneri
UniTS – Universitatea din Terzo Settore, Italia – Coordonator de proiect – www.uniterzosettore.it
Future Worlds Center, Cipru – http://www.cnti.org.cy
Antigone, Grecia – http://www.antigone.gr
Numena, Portugalia – http://www.numena.org.pt/
Institutul Intercultural Timişoara, România – http://www.intercultural.ro
Pentru mai multe detalii despre proiect accesaţi adresa: http://acid-project.wikifoundry.com.