Un grup de 37 de profesori din România și Republica Moldova au participat în perioada 1 octombrie – 14 decembrie 2020 la un curs online pe tema Holocaustului și drepturilor omului, în urma căruia vor primi sprijin pentru a pune în practică ceea ce au învățat și pentru a dezvolta proiecte locale cu elevii lor. În acest sens, vor putea accesa un program de Mini-grant-uri, prin care pot primi sprijin financiar și consiliere educațională.
Obiectivele acestui curs au fost:
Durata programului online este de 10 săptămâni, în perioada 28 septembrie – 7 decembrie 2020. Angajamentul necesar din partea participanților este de 2-3 ore pe săptămână.
În cadrul cursului vor fi abordate următoarele subiecte:
În cadrul cursului au avut loc atât activități sincrone cât și asincrone: webinarii săptămânale cu prezentări tematice și ateliere interactive, o mărturie live din partea domnului Iancu Țucărman, supraviețuitor al Pogromului de la Iași, forumuri de discuții, spații pentru împărtășit resurse educaționale etc.
Pentru a vă afla detalii despre următoarele apeluri de înscriere la cursuri sau seminarii organizate de noi, urmăriți secțiunea Anunțuri de pe acest website.
Puteți afla mai multe detalii despre programele TOLI în Europa aici: https://www.toli.us.
Acest curs a fost organizat de Institutul Olga Lengyel din New York, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” și Institutul Intercultural Timișoara, și co-finanțat de Dutch Jewish Humanitarian Fund.
În cadrul proiectului „Drepturile copilului, responsabilitatea întregii școli”, co-finanțat de Ambasada Franței în România, a fost realizat un ghid pentru sprijinirea membrilor Comisiilor școlare pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității (CPEVCDI) în elaborarea planurilor, implementarea și evaluarea activităților comisiei, inclusiv în contextul actual.
Citiți mai multÎn acest articol sunt disponibile câteva dintre poveștile digitale realizate de părinți romi din România pe tema interacțiunilor cu școala, în cadrul proiectului DREAMS, în care Institutul Intercultural Timișoara a fost partener. Faceți click pe titlu pentru a accesa întreg articolul.
Citiți mai multInstitutul Intercultural Timișoara (IIT) organizează în datele de 7 și 10 decembrie un webinar adresat în principal membrilor Comisiilor școlare pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității (CPEVCDI). Invitația de participare este de asemenea deschisă tuturor profesorilor, precum și membrilor organizațiilor care sprijină educația.
Webinarul are două componente complementare:
În cadrul întâlnirii vor fi prezentate rezultatele proiectului Drepturile copilului – responsabilitatea întregii școli, realizat de Institutul Intercultural Timișoara cu sprijinul Ambasadei Franței în România și cele ale proiectului european DREAMS, în care Institutul Intercultural este partener.
Puteți opta pentru participarea la webinar fie în 7 decembrie de la ora 18:00, fie în 10 decembrie de la ora 16:00. Webinarul va avea durata de 1,5 ore. Pentru a primi linkul întâlnirii, vă rugăm să vă înscrieți până duminică, 6 decembrie, completând acest scurt formular: https://www.surveymonkey.com/r/MQ3BRZ8. Vă rugăm să transmiteți invitația de participare și altor persoane care ar putea fi interesate de acest eveniment.
Vă așteptăm cu drag,
Echipa Institutului Intercultural Timișoara
Scopul acestui proiect este de a carta miturile și distorsionările faptelor istorice care există în rândul tinerilor și de a le deconstrui cu ajutorul unor instrumente de educație civică și istorie. Miturile și distorsiunile susțin stereotipurile, iar în multe cazuri tinerii le acceptă ca adevăruri și nu le contestă. Astfel, devin ținte ale grupurilor care răspândesc mituri pe care tinerii nu pot să le recunoască ca atare. Astfel de comportamente duc la propagarea prejudecăților și stereotipurilor, a discursului instigator la ură și a radicalizării. Inabilitatea de a avea o înțelegere critică a informațiilor devine și mai îngrijorătoare în era internetului deoarece aceste mituri pot ajunge cu ușurință la tineri prin intermediul mediilor sociale.
Citiți mai multSugestie de activitate didactică dedicată tematicii drepturilor omului, realizată de Institutul Intercultural Timișoara. Include două quiz-uri pentru elevi și o temă pentru acasă provocatoare.
Curs pentru profesori din România și Republica Moldova, pe durata a 10 săptămâni (28 septembrie – 7 decembrie 2020)
Apel pentru înscrieri
Acest curs este organizat de Institutul Olga Lengyel din New York, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” și Institutul Intercultural Timișoara.
Un grup de 40 de profesori din România și Republica Moldova vor avea ocazia să participe la un curs online pe tema Holocaustului și drepturilor omului. În urma cursului, profesorii vor primi sprijin pentru a pune în practică ceea ce au învățat și pentru a dezvolta proiecte locale cu elevii lor. În acest sens, vor putea accesa un program de Mini-grant-uri, prin care pot primi sprijin financiar și consiliere educațională.
Obiectivele acestui curs sunt:
Durata programului online este de 10 săptămâni, în perioada 28 septembrie – 7 decembrie 2020. Angajamentul necesar din partea participanților este de 2-3 ore pe săptămână.
În cadrul cursului vor fi abordate subiecte precum:
Metodele utilizate în cadrul cursului vor consta atât în activități sincrone cât și asincrone, cum ar fi: webinarii, forumuri de discuții, colaborare, mărturii (live sau înregistrate), lecturi etc. Participanții vor crea un cont pe platforma cursului unde vor putea accesa materialele și vor putea să comunice și să colaboreze cu ceilalți participanți. În fiecare săptămână, un nou modul al cursului va deveni disponibil pentru participanți, iar procesul de învățare va fi organizat și susținut de facilitatori.
Așteptăm cu drag aplicații de la profesori care:
Pentru a vă înscrie la curs, vă rugăm să completați, până în 17 septembrie 2020 inclusiv, formularul disponibil la acest link: https://www.surveymonkey.com/r/TOLI-Romania-2020.
Puteți afla mai multe detalii despre programele TOLI în Europa aici: https://www.toli.us.
Dacă aveți întrebări suplimentare, ne puteți contacta la adresa de e-mail: edu@intercultural.ro.
Sugestie de activitate didactică dedicată tematicii responsabilității în contextul pandemiei de coronavirus, realizată de Institutul Intercultural Timișoara în luna mai 2020. Include link către un video pentru elevi.
Resursele educaționale realizate de Institutul Intercultural Timișoara în perioada pandemiei de coronavirus, disponibile la www.intercultural.ro/resurse-profesori/, sunt promovate și pe platforma Digital pe educred.ro, mai precis la https://digital.educred.ro/resurse-ise.
Sugestie de activitate didactică dedicată reflecției elevilor asupra competențelor lor civice, realizată de Institutul Intercultural Timișoara în luna mai 2020. Include linkuri către un chestionar pentru elevi și un chestionar pentru profesori.