Arhivă anuală 2020

Quiz-uri despre drepturile omului

Resurse

Sugestie de activitate didactică dedicată tematicii drepturilor omului, realizată de Institutul Intercultural Timișoara. Include două quiz-uri pentru elevi și o temă pentru acasă provocatoare.

Holocaustul – o lecție despre trecut pentru generațiile prezente și viitoare

Anunțuri

Curs pentru profesori din România și Republica Moldova, pe durata a 10 săptămâni (28 septembrie – 7 decembrie 2020)

Apel pentru înscrieri

Acest curs este organizat de Institutul Olga Lengyel din New York, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” și Institutul Intercultural Timișoara.

Un grup de 40 de profesori din România și Republica Moldova vor avea ocazia să participe la un curs online pe tema Holocaustului și drepturilor omului. În urma cursului, profesorii vor primi sprijin pentru a pune în practică ceea ce au învățat și pentru a dezvolta proiecte locale cu elevii lor. În acest sens, vor putea accesa un program de Mini-grant-uri, prin care pot primi sprijin financiar și consiliere educațională.

Obiectivele acestui curs sunt:

 • Să dezvolte în rândul profesorilor o înțelegere coerentă asupra Holocaustului din România;
 • Să pună în discuție metode și abordări legate de educația despre Holocaust;
 • Să dezvolte în rândul profesorilor o mai bună înțelegere a impactului stereotipurilor, prejudecăților și discriminării la nivel individual, la nivel de grup și la nivelul întregii societăți;
 • Să promoveze valori pozitive pentru viața într-o lume caracterizată prin diversitate, precum: respect, interculturalism, dialog și aprecierea celuilalt;
 • Să promoveze cunoașterea în rândul profesorilor despre genocidul romilor;
 • Să abordeze legătura dintre educația pentu drepturile omului și educația despre Holocaust ca o modalitate de a înțelege mai bine trecutul și de a acționa pentru viitor.

Durata programului online este de 10 săptămâni, în perioada 28 septembrie – 7 decembrie 2020. Angajamentul necesar din partea participanților este de 2-3 ore pe săptămână.

În cadrul cursului vor fi abordate subiecte precum:

 • Identitate, stereotipuri, discriminare
 • Anti-semitismul în România interbelică
 • Holocaustul în Europa
 • Holocaustul în România
 • Genocidul romilor
 • Mărturii de la Pogromul din Iași
 • Ion Antonescu în istoriografie
 • Memoria Holocaustului în post-comunism
 • Cazul Gropii comune de la Popricani, județul Iași
 • Educație despre Holocaust și drepturile omului.

Metodele utilizate în cadrul cursului vor consta atât în activități sincrone cât și asincrone, cum ar fi: webinarii, forumuri de discuții, colaborare, mărturii (live sau înregistrate), lecturi etc. Participanții vor crea un cont pe platforma cursului unde vor putea accesa materialele și vor putea să comunice și să colaboreze cu ceilalți participanți. În fiecare săptămână, un nou modul al cursului va deveni disponibil pentru participanți, iar procesul de învățare va fi organizat și susținut de facilitatori.

Așteptăm cu drag aplicații de la profesori care:

 • Predau orice disciplină, la gimnaziu sau la liceu, în România sau în Republica Moldova
 • Au o anumită experiență de predare în domeniul educației despre Holocaust (cursul nu se adresează profesorilor începători în acest domeniu)
 • Se angajează ca după acest curs să realizeze activități de învățare legate de Holocaust
 • Pot participa la curs pe toată durata lui și contribuie la activitățile propuse în cadrul cursului
 • Au abilități de bază de operare a calculatorului
 • Nu au mai participat anterior la un curs / la un seminar / la o școală de vară pe tema Holocaustului organizate de Institutul Olga Lengyel (TOLI).

Pentru a vă înscrie la curs, vă rugăm să completați, până în 17 septembrie 2020 inclusiv, formularul disponibil la acest link: https://www.surveymonkey.com/r/TOLI-Romania-2020.

Puteți afla mai multe detalii despre programele TOLI în Europa aici: https://www.toli.us.

Dacă aveți întrebări suplimentare, ne puteți contacta la adresa de e-mail: edu@intercultural.ro.

Responsabilitate – Sugestie de activitate de învățare

Resurse

Sugestie de activitate didactică dedicată tematicii responsabilității în contextul pandemiei de coronavirus, realizată de Institutul Intercultural Timișoara în luna mai 2020. Include link către un video pentru elevi.

Resursele educaționale ale IIT, promovate pe platforma Digital pe educred.ro

Anunțuri

Resursele educaționale realizate de Institutul Intercultural Timișoara în perioada pandemiei de coronavirus, disponibile la www.intercultural.ro/resurse-profesori/, sunt promovate și pe platforma Digital pe educred.ro, mai precis la https://digital.educred.ro/resurse-ise.  

Reflectare asupra competențelor pentru cultură democratică – Sugestie de activitate de învățare

Resurse

Sugestie de activitate didactică dedicată reflecției elevilor asupra competențelor lor civice, realizată de Institutul Intercultural Timișoara în luna mai 2020. Include linkuri către un chestionar pentru elevi și un chestionar pentru profesori.

Stigmatizare: Corect sau incorect despre coronavirus – Sugestie de activitate de învățare

Resurse

Sugestie de activitate didactică dedicată tematicii stigmatizării în contextul pandemiei de coronavirus, realizată de Institutul Intercultural Timișoara în luna mai 2020. Include link către un chestionar pentru elevi și o anexă cu clarificări conceptuale.

Cu alte cuvinte

Diversitate și mass-media

Proiectul a avut scopul de a răspunde la situaţia actuală în care mass-media este un vehicul pentru diseminarea stereotipurilor și de a contribui la corectitudinea mesajelor și discursului media.

citiți mai mult

Educaţie antreprenorială: un drum către succes

Proiecte

Proiectul a fost creat cu scopul de a promova excelenţa şi cunoaşterea în rândul tinerilor, precum şi pentru a le dezvolta competenţele antreprenoriale şi capacitatea de a înfrunta provocările societăţii, gândirea critică, inovarea şi cercetarea responsabilă.

citiți mai mult

Drepturile omului încep cu micul dejun

Educație pentru cetățenie democratică și drepturile omului

Principalul scop al proiectului implementat între 2015 și 2017 a fost acela de a consolida capacitatea organizaţiilor societăţii civile care lucrează cu tineri din România, Italia, Franţa, Danemarca, Peru şi Guyana de a dezvolta un cadru eficace, coerent, incluziv şi sustenabil pentru promovarea şi implementarea educaţiei pentru drepturile omului.

citiți mai mult

Eu sunt Rom: Schimbăm mentalităţi

Proiecte

Acest proiect a fost implementat în parteneriat cu 9 organizaţii convinse de importanţa covârşitoare a eliminării stereotipurilor la adresa comunităţii rome şi dispuse să acţioneze şi să implementeze campanii pe plan local.

citiți mai mult