Banatul cultural

Denumire actuală

Teatrul National Timişoara

Cod de monument istoric (dacă este cazul)

TM-II-m-A-06118

Localizare, judeţ, localitate, stradă, cod poştal

Timişoara, jud. Timiş, Str. Alba Iulia 2

Destinaţie actuală

Sediul teatrului national

Datare (exactă, perioada, interval de date)

1874

Autori, proiectanţi şi executanţi

Helmer şi Fellner, arhitecţi vienezi

Istoric – evoluţia construcţiilor, evoluţia tehnologiei

Teatrul din Timişoara apare mentionat pentru prima adata în procesul verbal al consiliului comunal german din luna mai 1753. Istoria teatrului de-a lungul timpului a fost plina de intamplari: s-a deschis in 1761, dar a ars cinci ani mai târziu într-un incediu. În cursul anului 1795 s-au facut unele lucrari de amenajare, la parter functionand un restaurant şi o cafenea care serveau clienţii.

In timpul Revolutiei de la 1948, intreg orasul a fost puternic afectat de distrugeri, teatrul fiind la randul sau puternic avariat, astfel ca a trebuit sa fie din nou renovat dupa 1851. În data de 1 mai 1880, tocmai pe când era programată o reprezentaţie de gală, în cursul serii, teatrul a ars aproape în întregime, neputându-se salva decât o parte din garderobă, un pian şi biblioteca. Dupa acest incendiu a intrat in faliment fiind cuymparat apoi de municipalitate. Institutia si-a deschis din nou portile abia în data de 5 octombrie 1920. Dar ghinion, în 2 noiembrie 1920 teatrul a căzut din nou pradă unui incendiu care a mistuit întreaga garderobă.

După incendiul din anul 1920, reclădirea edificiului s-a inceput in anul 1923, după planurile arhitectului Duiliu Marcu, într-o concepţie stilistică a unui interior binzantin-român. Pentru ca nu era destul de incapator, s-au luat din spaţiul hotelului Ferdinand un număr de 23 de camere şi astfel s-a mărit capacitatea de audienţă la 982 de locuri. Lojele „de proscenă” sunt susţinute de către patru stâlpi de beton armat, învăluit într-o manta de marmură artificială. Scena are dimensiunea de 23x13 metri. Frontonul de la scenărie are o înălţime de 41 metri, iar cupola un diametru de 17 metri şi 12 bucăţi ferestre bizantine. Candelabrul mare de alamă cântăreşte 1200 kg. Are un rând de loji, în faţa cărora e un rând de fotolii. Balconul, în faţa scenei are patru rânduri de fotolii, iar în cele două laturi, câte două rânduri. Publicul are acces în teatru pe cele şase scări, dintre care două conduc spre bulevard. Vestibulul principal e îmbrăcat în marmură artificială şi are două scări de onoare, lucrate din marmură albă de Ruşchiţa. Din acest vestibul se intra în vestibulul rotativ din subsol, unde se află garderobele şi cele patru scări care duc la parter, mici loji şi galerii.

Teatrul reclădit s-a redeschis în ianuarie 1928, la eveniment luând parte şi membri ai casei regale. Cu toate acestea, inaugurarea Teatrului naţional ca instituţie publică de spectacole dramatice în limba română s-a petrecut în seara Crăciunului din anul 1945, marcată de un spectacol regizat şi jucat de celebra actriţă Lilly Bulandra.

Componente arhitecturale

A fost construit în stilul renaşterii italiene

Proiecte existente – stadiul derularii

In prezent se afla in renovare

Imagini – localizarea exactă a acestora

Alte observaţii relevante

in aceeasi sala se tin si spectacolele Operei din Timisoara. Cladirea adaposteste 3 teatre in 3 limbi: romana, maghiara, germana.

Referinţe – Bibliografie, harti, imagini, surse cinematografice, surse orale

Petru Iliesu – Turist in Timisoara, Ed. Planetarium

Autorul fişei – numele şi calitatea acestuia

Alina Albu, asistent de proiect

Data completării

februarie 2008
ue

Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Raspunderea privind corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, ca si pentru informatii detaliate privind statutul de membru al Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

rs