Banatul cultural

Denumire actuală

Teatrul Vechi „Mihai Eminescu”

Cod de monument istoric (dacă este cazul)

11-B-220

Localizare, judeţ, localitate, stradă, cod poştal

Caras Severin, Oravita, Str. M. Eminescu nr. 8, 325600

Destinaţie actuală

Muzeul de Istorie a Teatrului si a Orasului Oravita cu sectii de istorie, geografie istorica, etnografie-folclor, arhiva documentara si biblioteca „Sim Sam Moldovan – Ionel Bota” de carte si presa veche.

Destinaţie iniţială

Teatru destinat spectacolelor si concertelor de muzica

Datare (exactă, perioada, interval de date)

Cel mai vechi edificiu teatral din spatiul culturii romanesti, fondat la 1817

Autori, proiectanţi şi executanţi

Proiectant este arhitectul imperial, oraviteanul Ion Niuni, butaforia din sala interioara a fost realizata de Ieronimus Platzger, decorator al Curtii Imperiale iar montarea, asamblarea si organizarea interioara a edificiului este opera unuia din pictorii oficiali ai Casei de Austria, Francisc Knée.

Istoric – evoluţia construcţiilor, evoluţia tehnologiei

Este prima cladire de teatru din piatra din sud-estul Europei, prima cladire din Europa luminata cu ajutorul lampilor de aceteilena.

Descriere

Aspecte materiale

Cladirea a apartinut celui mai vechi teatru de pe teritoriul actual al Romaniei (1873). Din 1968 s-a infiintat expozitia permanenta de istoria culturii, reorganizata in anii 1973 si 1982, ce valorifica tiparituri, manuscrise, afise si documente, costume, recuzita, accesorii, texte, fotografii. Printre piesele de exceptie se remarca lista originala de subscriptie pentru constructia teatrului (1817) si afisele trupei G. A. Petculescu, prima trupa profesionala din Ardeal si Banat.

A fost realizat in stilul barocului vienez (barocul tarziu) si imita la scara mica vechiul Burgtheater din Viena. Teatrul din Viena a fost dezafectat la anii 1890, iar importanta edificiului din Oravita este cuatat mai mare devenind, in acest caz, original si nu copie

Aspecte imateriale

Pe scena teatrului au montat spectacole de teatru si muzica trupe profesioniste din Europa si din lume: Bucuresti, Viena, Paris, Berlin, Sankt Petersburg, Budapesta, Graz, Innsbruck, Belgrad, Roma, New York, Philadelphia s. a.

Si in alte regiuni ale tarii s-au nascut manifestari teatrale dar nu in aceesi masura ca la Oravita. Spre exemplu, la Arad, din 1812, negustorul Iacob Hirschl obtine aprobarea de a amenaja una din magaziile sale pentru a se juca teatru. In Sibiu, prima trupa de teatru, dar fara a avea un sediu stabil sunt „arlechinii” pomeniti la 1745.

Componente arhitecturale

A fost realizat in stilul barocului vienez (barocul tarziu)

Imagini – localizarea exactă a acestora

Alte observaţii relevante

transport urban pana la statia Tribunalului, situat in apropierea soselei nationale Oravita – Anina; Program: 10:00 - 18:00; luni: inchis

Autorul fişei – numele şi calitatea acestuia

Alina Albu, asistent de proiect

Data completării

februarie 2008
ue

Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Raspunderea privind corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, ca si pentru informatii detaliate privind statutul de membru al Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

rs

GUVERNUL ROMANIEI