Banatul cultural

Denumire actuală

Biserica de lemn Cuvioasa Paraschiva

Cod de monument istoric (dacă este cazul)

TM-II-m-A-06274

Localizare, judeţ, localitate, stradă, cod poştal

Judetul Timis, Comuna Pietroasa, Sat Poieni, nr.109

Destinaţie actuală

Lacas de cult ortodox

Destinaţie iniţială

Lacas de cult ortodox

Datare (exactă, perioada, interval de date)

anul 1800

Proprietar actual

Mitropolia Banatului

Istoric – evoluţia construcţiilor, evoluţia tehnologiei

Biserica de lemn a fost adusa din Valea Bisericii, unul din catunele asezarii prin anul 1800, pe vremea stapanirii austriece.

Componente tehnice

-constructia este realizata din barne groase de gorun cioplite din barda; la imbinari sunt folosite cuie de lemn, adevarate cepuri.

- la colturi barnele sunt imbinate in sistemul coada de randunica; - acoperisul este realizat in patru pante mari, urmarind spre rasarit conturul absidei;

- peretii exteriori sunt acoperiti cu sindrila dupa sistemul caplama, la fel si invelitoarea acoperisului, coronamentul turnului, clopotnita de deasupra pronaosului.

Componente arhitecturale

Aspecte materiale

- planul este dreptunghiular cu absida altarului decrosata in sapte laturi .

- biserica are un altar semicircular si un naos cu bolta in leagan, despartit de pronaos printr-un perete.

- proanaosul este scund, pe peretele de nord este cuprinsa o scara ce urca la incaperea care adaposteste clopotele, incapere care pe dinafara arata ca un turn prismatic.

– turnul este impodobit cu doi bulbi de inspiratie baroca ce se suprapun de la mare la mic, catre crucea din varful acestuia. – prezenta turnului-clopotnita deasupra pronaosului duce la forma unui acoperis drept.

– la naos forma este boltita, semicilindrica, cu o conca de fasii curbe, cu timpan pe vest si catapeteasma pe est.

Aspecte imateriale

Volumetric, biserica de lemn din Poieni si cea din Curtea, sunt aproape egale. Poieni este putin mai mica, insa gasim acelasi raport intre compartimentele interioare.

Componente artistice

Aspecte materiale

In 1812 interiorul este pictat de catre pictorul banatean Niolici Petrar (Petru)

- repertoriul iconografic si stilistic este de factura neoclasic;

- artistul este cel dintai pictor ortodox care a redat intr-o biserica sateasca, scena ‘Faptele indurarii trupesti’, un fel de oglinda a ideilor reformatoare ale secolului luminii. Aici avem prezentate adevarate scene de gen, vedem tarani si oraseni imbracti in vesmintele specifice acelor vremuri; sunt cele mai complexe informatii despre viata cotidiana contemporana, intalnite in pictura banateana.

Iconostasul este alcatuit din registre:

- I (cel de jos) sunt reprezentate icoanele imparatesti;

- al II-lea, Apostoli si Deisis

- al III-lea, Crucea Rastignirii cu cele doua molenii - al IV- lea, Proorocii pe arcul triumfal

Aspecte imateriale

Pictorul Necolici Petrar a imbogatit interiorul cu pictura intr-un fel foarte asemanator si la biserica de lemn din Curtea intre anii 1804-1812.

Analogii intre cele doua ansambluri pictate au tot fost facute pe buna dreptate, cu deosebire ca la Poieni, influenta modelelor neoclasice este mult mai evidenta in picturi, iar la Curtea e mai evidentiata incarcatura baroca.

Inscripţii

- in naos, la baza timpanului, sta scris in chrilica: „Zu(gravitu-s-a) aceasta biserica in zilele prealuminatului si preainaltatului nostru imparat Franciscus intaiul si cu (blogo)slovenia episcopului nostru Stefan Avacumovici/1812 Petrar Nicolici Moler”

Mobilier dedicat

Stranele si o parte din scaune s-au pastrat. La fel si un scaun episcopal foarte frumos. Pe chivotul bisericii, lucrat din lemn de tei, sculptat cu frunze de acant, scrie cu alb „I 800 10” , adica 1810 anul in care s-a executat. Catapeteasma este din lemn de brad si are sculptate elemente florale.

Stare de conservare

Aspecte materiale

Este destul de buna in raport cu alte monumente de acelasi secol si de aceeasi factura insa mai necesita unele lucrari de conservare si restaurare a picturii si de curatire.

Aspecte imateriale

Este una din putinele biserici in care s-a pastrat pictura originala in pronaos.

Proiecte

- intre anii 1935-1938 lacasului i s-au facut reparatii:s-a schimbat invelitoarea de sindrila cu tabla zincata, se fac usi si ferestre noi mai mari decat cele originale; tot cu tabla este imbracat si turnul clopotnita de influenta baroca.

– in anul1948, se ridica un soclu de piatra de 0,5 metri si tot atunci peretii exteriori sunt captusiti cu sindrila, pentru o mai buna protejare a lemnului.

Imagini – localizarea exactă a acestora

Alte observaţii relevante

cai de acces spre biserica: E 70 Timisoara-Lugoj, DN 68 A Lugoj-Margina, DJ 6843B Margina-Curtea-Pietroasa–Poieni.

Referinţe – Bibliografie, harti, imagini, surse cinematografice, surse orale

–Dorina Sabina Parvulescu -Pictura bisericilor de lemn din Banat, edit.Mirton Timisoara 2003;

- Cararile credintei Biserici de lemn monument-istoric din judetul Timis, edit.Graphite 2006;

- Rodica Vartaciu Centre de pictura romaneasca din Banat, sec al XIX-lea, edit.Eurobit Timisoara 1997;

- Nicolae Sacara- Bisericile de lemn ale Banatului, edit.Excelsior Timisoara 2001,

- www primariapietroasa.ro

Autorul fişei – numele şi calitatea acestuia

Adriana Aciu - expert

Data completării

12-01-2008
ue

Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Raspunderea privind corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, ca si pentru informatii detaliate privind statutul de membru al Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

rs