Castelul Huniade, azi Muzeul Banatului
Sediul Muzeului Banatului
Castel
Intre anii 1552 – 1716 fost resedinta autoritatilor otomane, apoi cazarma de artilerie si arsenal, pana dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Este cea mai veche cladire din Timisoara. A fost construit intre anii 1443 - 1447, refacut in sec. XVI, XVIII, 1856
Arhitectul italian Paolo Santini de Duccio, aflat in serviciul lui Iancu de Hunedoara
Intre 1441 si 1456 , Iancu de Hunedoara a fost comite de Timisoara. Acesta si-a stabilit resedinta aici si a decis construirea unui nou castel, pe ruinele vechiului palat-castel regal, grav avariat de un cutremur, castel ce apartinuse lui Carol Robert de Anjou.
Atat castelul cat si fortificatiile orasului au fost dotate cu turnuri in plan semicircular adaptate artileriei. A servit drept resedinta nobiliara pentru toti regii care pana in 1552 au poposit la Timisoara.In perioada ocupatiei otomane ( 1552 - 1716 ), a servit drept resedinta a beglerbegilor Pasalacului de Timisoara .
Dupa anul 1716, fiind avariat de asediile armatei imperiale, a fost supus unor lucrari de renovare, fiind transformat apoi, pana in 1849 in depozit. In timpul revolutiei de la 1848-1849, in timpul asediului revolutionarilor maghiari a fost distrus in mare masura, iar in anul 1856, adminstratia imperiala a hotarat rezidirea obiectivului militar pe fundamentul vechiului castel. Edificul a fost mult modificat, in special in ceea ce priveste fatada
Primele demersuri pentru conservarea unor valori cu semnificatie istorica in Timisoara dateaza din secolul al VIII-lea. In sala Cavalerilor, la etajul intai al muzeului erau pastrate trofeele luate din razboaiele cu otomanii. Aceasta prima expozitie este mentionata si de Francesco Griselinii, cand viziteaza Timisoara in anul 1774.
In anul 1882 este infiintata Asociatia Muzeala, ca institutie specializata in in protejarea si valorificarea izvoarelor istorice.
In prezent, activitatea muzeului este organizata in mai multe sectii: arheologie, istorie si stiintele naturii.
Se spune ca toti regii care au vizitat Timisoara pana in 1552 au poposit in acest castel. Aici a locuit si Stefan Lossonczy, comitele de Timis, ultimul dintre aparatorii Timisoarei din anul 1552, iar in timpul ocupatiei turcesti, beglerbegii Pasalacului de Timisoara.
In ciuda numeroaselor modificari, castelul si-a pastrat aspectul general, organizat in jurul unei curti patrulatere, pozitia turnului- donjon si "Sala Cavalerilor", detalii care care se regasesc si la Castelul Corvinestilor de la Hunedoara . Fatada principala a fost refacuta intr-un stil romantic. Orificiile pentru tunuri au fost inlocuite cu ferestre, terminate in arc in plin cintru dar cu decoratie neogotica deasupra. Fatada a fost realizata in caramida aparenta. Primul etaj, construit pe inaltimea a doua caturi normale contine doua sali boltite in stil neogotic, una cu trei nave iar cealalta cu doua ce sunt construite din caramida si sustinute de un sir de coloane masive.
Cladirea se termina in plan vertical printr-un etaj mansarda iar din punct de vedere al plasticii exterioare, in partea superioara a fatadei se afla un coronament crenelat.
Turnul castelului este de forma rectangulara, de mica inaltime, cu ferestre mici si decorat cu creneluri la extremitatea superioara astfel incat acoperisul nu este vizibil. Intrarea principala a fost modificata si este flancata de doi pilastrii masivi ce au in partea superioara cate o colectie de arme specifice Evului Mediu care contribuie la aspectul gotic al castelului.
Castelul este bine conservat.
In prezent, se afla, din nou, intr-un proces de restaurare..
Petru Iliesu – Turist in Timisoara, ed. Planetarium, Timisoara, 2006
- Ioan Munteanu, Rodica Munteanu – Timisoara – Monografie, Ed. Mirton, Timisoara, 2002
- http://ro.wikipedia.org/wiki/Castelul_Huniade
Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Raspunderea privind corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.
Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, ca si pentru informatii detaliate privind statutul de membru al Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.