Banatul cultural

Denumire actuală

Muzeul Banatului Montan, Resita

Localizare, judeţ, localitate, stradă, cod poştal

judetul Caras Severin, Resita, B-dul Republicii Nr. 10

Destinaţie actuală

Muzeu

Istoric – evoluţia construcţiilor, evoluţia tehnologiei

Orasul Resita fiind un oras cu o indelungata traditie a industriei metalurgice si constructoare de masini, din initiativa unor iubitori ai traditiei locale a luat nastere in anul 1957, in cadrul uzinelor resitene, un "Comitet pentru infiintarea muzeului". Era vizata in special salvarea vechiului patrimoniu industrial local, iar in toamna anului 1959, s-a infiintat un muzeu orasenesc la Resita. Sediul initial al muzeului s-a aflat la parterul Sfatului popular al Raionului Resita, pe Str. 6 Martie nr.27.

In cursul anilor 1960-1962, cu sprijinul Muzeului Banatului din Timisoara sa crescut semnificativ patrimoniul muzeal prin cercetari arheologice cat si prin achizitii.

Activitatea stiintifica si muzeologica a fost sustinuta de un grup tanar de arheologi si istorici, dar si de alti colaboratori care au adus o bine-meritata recunoastere stiintifica a Muzeului de Istorie al Judetului Caras-Severin. O perioada nefericita pentru activitatea expozitionala a muzeului resitean a inceput in anul 1972, odata cu reamenajarea urbanistica, impusa de extinderile industriale. Pana in anul 1987, muzeul n-a avut un sediu propriu. Constructia noului edificiu inceputa in anul 1975, dupa un proiect al arhitectului Serban Antonecu, a fost finalizata abia in cursul anului 1987. Dotarile interioare si amenajarea expozitionala s-au facut insa in anilor 1991-2002. Incepand cu anul 1997, Muzeul de Istorie al Judetului Caras-Severin, o denumire standard impusa muzeelor romanesti, a devenit Muzeul Banatului Montan..

Descriere

COLECTII

Muzeul Banatului Montan detine in momentul actual un numar de 76000 de piese. Colectiile constituite in cele patru decenii de existenta provin din cercetarile arheologice, din achizitii, donatii si din descoperiri intamplatoare.

Colectia de arheologie cu cele circa 52000 piese, ocupa cea mai importanta pondere din patrimoniul muzeal.

Pot fi consemnate aici piesele de la Anina, Berzasca, Liubcova, Moldova Veche, cat si cele de la Berzasca, Cozla, Drencova, Fizes, Pescari, Pojejena.

Colectia de piese apartinand perioadei romane si romane tarzii s-a constituit in urma cercetarii din castrele de la Varadia, Berzovia si Gornea. Colectia de arta minora medievala cuprinde un numar de 250 piese reprezentand bratari din sticla din secolul XII-XIII, bratari torsadate din aceeasi perioada, piese de la diademe, margele.

Colectia numismatica cuprinde un numar de 11000 monede romane si medievale. Se remarca aici cantitatea apreciabila de moneda din perioada romana tarzie (sec. IV) care a circulat in Banat, provenind din tezaurele decoperite la Racasdia, Pojejena, Macesti, Moldova Veche.

Colectia de istorie a tehnicii (sec XVIII-XX) cu cele 700 piese ilustreaza aspecte din istoria industriala a Banatului din secolele XVIII-XIX. De o valoare documentara exceptionala sunt uneltele, vagonul de mina, lampile de mina de diverse tipuri, instalatiile simple de aeraj din mina colectate in decursul anilor. Uniforme de parade ale minierilor, ale famfarei acesteia, uniforme ale pompierilor voluntari aduc o nota inedita in cunoasterea vietii centrelor muncitoresti din Banat in veacul al XIX-lea.

Un numar restrans de 587 piese etnografice ilustreaza portul popular din zona Clisurii a Oravitei, din Depresiunea Almajului sin preajma Semenicului.

Stare de conservare

Relativ buna

Imagini – localizarea exactă a acestora

Istorice

Alte observaţii relevante

program de vizitare - Marti-Sambata 9.00-17.00

Autorul fişei – numele şi calitatea acestuia

Alina Albu, asistent proiect

Data completării

februarie 2008
ue

Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Raspunderea privind corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, ca si pentru informatii detaliate privind statutul de membru al Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

rs