Banatul cultural

Denumire actuală

Aspecte materiale

Manastirea Sfanta Ana

Aspecte imateriale

hram praznicul Sfintei Ana, praznuita la data de 25 iulie, dupa numele mamei ctitorului.

Localizare, judeţ, localitate, stradă, cod poştal

Orsova, judetul Mehedinti, in defileul Dunarii, pe Dealul Mosului, ce domina orasul si golful.

Destinaţie actuală

manastire de maici cu viata de obste

Destinaţie iniţială

Manastire de maici

Alte destinaţii anterioare

Spatiu de utilitati cazone, Restaurant, discoteca, hotel

Datare (exactă, perioada, interval de date)

1936 - 1939

Autori, proiectanţi şi executanţi

Manastirea a fost ridicata din dorinta lui Pamfil Seicaru, ziarist interbelic pe locul unde acesta a scapat cu viata din luptele care au avut loc aici in timpul primului razboi mondia si in onoarea eroilor acestui razboi. In toamna anului 1916, chiar pe Dealul Mosului, unde se afla astazi manastirea, ziaristul a fost acoperit cu pamant, alaturi de un camarad de arme, de explozia unui obuz la foarte mica distanta de acestia. Amandoi au scapat cu viata, iar Seicaru a fagaduit sa ridice in acest loc, atunci cand va avea posibilitati materiale, o manastire, in semn de multumire lui Dumnezeu, dar si in memoria tuturor eroilor care au cazut in razboi.

Planurile bisericii au fost trasate de arhitectul bucurestean Stefan Peterneli

Istoric – evoluţia construcţiilor, evoluţia tehnologiei

In 1939 au fost terminate lacasul si chiliile, dar sfintirea a fost intarziata de unele tergiversari ale episcopatului banatean. Apoi a venit regimul comunist iar manastirea a fost transformata in spatiu de utilitati cazone, iar in 1970 altarul a devenit bar si chiliile, spatii de cazare pentru turisti, in incinta construindu-se si un restaurant.

In 1990, lacasul a fost sfintit in sfarsit, revenind la destinatia sa initiala si fiind supus unei restaurari.

Pamfil Seicaru este si ctitorul Monumentului Eroilor de la Marasesti, precum si a doua alte monumente inchinate victimelor razboiului, in Franta si Ucraina.

Descriere

Complexul monahal initial a fost alcatuit dintr-o biserica de lemn, cu elemente de stil traditional romanesc, si chilii pe ambele parti, ansamblul avand forma literei U. In ultimul deceniu a mai fost construita clopotnita cu un altar de vara si un fost bloc de alimentatie publica in care functioneaza actualmente Muzeul memorial Pamfil Seicaru, biblioteca, trapeza si un atelier de croitorie.

Intr-o latura a manastirii a fost organizat Muzeul Pamfil Seicaru (1894-1980), iar in 2005 a fost adus aici si mormantul ctitorului pentru a se odihni in tinda casei sale

Componente tehnice

Manastirea este construita in stilul traditional al cununei de barne, sarpante de lemn, invelitoare de sindrila si o tinda inconjuratoare de asemenea cu stalpi si cosoroabe de lemn, totul pe o fundatie de piatra si captuseli de caramida.

Ridicarea Manastirii Sfanta Ana a fost precedata, pe la 1935, de taierea prin padure a unui drum de acces pietruit, lung de un kilometru si jumatate, numit Drumul Eroilor, ce urca din centrul vechii Orsove pe Dealul Mosului.

Componente artistice

Pictura a fost facuta de Grigore si Maria Popescu din Bucuresti. Pictura din turla a trebuit doar reprodusa, intrucat aici contururile originare transpareau miraculos de sub stratul de var la lumina zilei..

Pe parcursul sau, drumul era strajuit de sapte troite si banci de popas sculptate din lemn de stejar masiv, in care erau sapate dedicatii pentru fiecare regiment care a participat la luptele de la Alion, Cerna si Orsova, in perioada august-noiembrie 1916. Troitele s-au deteriorat treptat, disparand prin anii 1960.

Stare de conservare

Foarte buna, data fiind restaurarea recenta.

Imagini – localizarea exactă a acestora

Referinţe – Bibliografie, harti, imagini, surse cinematografice, surse orale

http://www.crestinortodox.ro/Manastirea_Sfanta_Ana-22-17535.html

http://www.ccm.ro/biserici/sf_ana.html

Autorul fişei – numele şi calitatea acestuia

Alina Albu, asistent proiect

Data completării

februarie 2008
ue

Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Raspunderea privind corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, ca si pentru informatii detaliate privind statutul de membru al Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

rs