Banatul cultural

Denumire actuală

Jimbolia

Localizare, judeţ, localitate, stradă, cod poştal

jud. Timis

Datare (exactă, perioada, interval de date)

1332 – localitatea este atestata sub numele de „Chumbul”

Istoric – evoluţia construcţiilor, evoluţia tehnologiei

Incepand cu anul 1766 aici se fac colonizari masive cu germani, prima organizata de consilierul Mariei Tereza, Johan Wilhelm von Hildebrand, care a hotarat si localizarea celor doua viitoare comune Hatzfeld si Landestreu.

Cu aprobarea Curtii de la Viena a ordonat construirea a circa 400 de case care la sosirea colonistilor nu erau inca terminate. Colonistii au fost recrutati din diferite regiuni ale Germaniei de vest, care atunci faceau parte din posesiunile Casei de Austria: Trier, Mainz, Badische Pfalz, Lotharingia si Luxemburg. In aceste zone, secatuite in urma deselor conflicte dintre Franta si Germania, actul de colonizare al imparatesei Maria Tereza a starnit, asadar, un viu interes.

Colonistii, tarani saraci, dar cu cel putin 100 de guldeni economisiti s-au adunat la Trier si au ajuns la 1 mai 1766 prin Mainz si Würzburg, pe jos, insotiti de carute care transportau bolnavii si bagajele. La Regensburg au fost imbarcati pe plute, urmand ca la 12 mai 1766 sa ajunga la Pancevo, pe Dunare. Din cauza bolilor contagioase suportate in carantina din Pancevo pana la 9 iunie, aproape 40 de familii s-au reintors in Germania. Restul, mai increzatori in viitorul lor, au continuat drumul pe jos pana la noua colonie. Ajunsi aici la 11 iunie 1766, au pus temelie noii asezari. Anul 1766, insa, foarte ploios, avea sa transforme in scurt timp terenul intr-o mlastina. Din aceasta cauza, construirea caselor nu a putut progresa in ritmul dorit. Pe de alta parte prezenta mlastinilor a constituit un permanent focar de infectie, care a afectat considerabil sanatatea locuitorilor. Malaria, frigurile, lipsa aproape totala a unei asistente medicale, au facut serioase ravagii in randul colonistilor. Astfel, din cauza bolilor, in primele sase luni de la colonizare au fost semnalate circa 300 de decese.

Noua asezare a fost impartita in doua parti: Landestreu, in jumatatea de rasarit, in care se afla si biserica cu parohia romano-catolica, si partea de apus, Hatzfeld, formata ca urmare a certurilor dintre adeptii preotului Blenckner si adversarii lui. Vointa colonistilor de a se uni a fost insa mai mare. La numai doi ani dupa venirea lor, cele doua parti ale noii asezari s-au unit sub un singur nume: Hatzfeld. Numele de Hatzfeld provine de la primul ministru al imparatesei Maria Tereza, Hatzfeld-Gleichen (1718-1793). Va urma, inevitabil, perioada de integrare sociala a colonistilor. Devin agricultori si mici meseriasi. Cu ajutorul privilegiilor acordate, a pamantului fertil, reusesc sa-si dobindeasca statutul de tarani liberi.

In 1887 apare primul ziaral Jimboliei „Hatzfelder Zeitung”, care apare pana in 1941.

In 1910, pictorul svab Stefan Jager se stabileste in Jumbolia.

Descriere

In Jimbolia exista un numar mare de muzee, raportat la marimea redusa a orasului.

Muzeul Pompierilor - A fost infiintat in anul 1992, la initiativa Asociatiei pompierilor civili "Florian" din Jimbolia, cu sprijinul Primariei si al Muzeului Banatului din Timisoara, pentru a cinsti activitatea pompierilor voluntari, care au o traditie de peste 130 de ani de lupta contra incendiilor, formatia fiind infiintata in anul 1875. Muzeul prezinta obiecte si dotari specifice formatiilor voluntare din Banat, din perioada 1880 - 1970, care au apartinut pompierilor jimbolieni: tablouri jubiliare, fotografii, diplome si trofee obtinute de-a lungul anilor de pompierii voluntari la concursurile profesionale. Dintre exponate putem enumera: felinare (1880), coifuri de parada si interventii (1880), motopompa Rosenbauer (1935), precum si drapel si esarfa de parada (1902) sau album de formatie (1935).

Muzeul Stefan Jager – este dedicat activitatii pictorului Stefan Jager (1877 - 1962). Muzeul a fost construit pe locul fostei Case Memoriale, si a fost deschi oficial in anul 1996. Cladirea are cinci incaperi destinate mai multor aspecte: o sectie de etnografie, o sectei de arheologie, o sala cu fotografii ale personalitatilor din Jimbolia, o sala de sedinte, o camera svabeasca s un coridor destinat expozitiilor temporare. In incinta se gaseste si atelierul pictorului, care a fost pastrat neschimbat, cuprinzand obiecte ce i-au apartinut pictorului, dar si 11 lucrari in ulei, acuarele si schite.

Muzeul presei Sever Bocu – infiintat in 2007 cu contributia poetului Petre Stoica.

Muzeul CFR – unul dintre putinele de acest tip din tara, inaugural in anul 2007.

In luna iunie, se desfasoare de cativa ani deja, Festivalul de Blues – Jimboblues, ce reuneste artisti recunoscuti ai genului din tara si strainatate.

Imagini – localizarea exactă a acestora

Referinţe – Bibliografie, harti, imagini, surse cinematografice, surse orale

http://www.jimbolia.ro/

www.cimec.ro

Autorul fişei – numele şi calitatea acestuia

Alina Albu, asistent proiect

Data completării

februarie 2008
ue

Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Raspunderea privind corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, ca si pentru informatii detaliate privind statutul de membru al Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

rs