Banatul cultural

Denumire actuală

Festivalul de jazz de la Garana

Localizare, judeţ, localitate, stradă, cod poştal

judetul Caras Severin, satul Garana, Muntii Banatului

Datare (exactă, perioada, interval de date)

Prima editie a festivalului s-a desfasurat in 1997, in curtea hanului La Rascruce din localitate

Autori, proiectanţi şi executanţi

Festivalul s-a nascut la initiative catorva iubitori ai muzicii jazz: Gigi Taus, Liviu Butoi, Puba Hromadka si Paul Weiner.

Istoric – evoluţia construcţiilor, evoluţia tehnologiei

Primele doua editii se desfasoara in cerc destul de restrans, in curtea hanului Ra Rascruce, din 1999 incapand sa fie mediatizat.

Din anul 2000, Marius Giura se implica in organizarea festivalului avand ca scop introducerea festivalului de la Garana in circuitul celor mai mari festivaluri de jazz din Europa.

Din 2002 incep sa vina nume mari ale jazzului romanesc si international: Teodora Enache, Anca Parghel, Johnny Raducanu, Garbis Dedeian, Harry Tavitian, Gyarfas Istvan. Festivalul se bucura de o mediatizare intensa atat in presa scrisa locala si nationala, cat si in cea audio-vizuala. Este creat primul site al festivalului si primul caiet program.

Din 2003 incep sa vina artisti internationali de mare valoare in lumea jazzului: Eberhard Weber, Reto Weber.

Incepand cu editia a 8-a festivalul se muta in Poiana Lupului deoarece curtea hanului La Rascruce devenise neincapatoare pentru publicul tot mai numeros.

In anii urmatori nume mari ale jazzu-lui mondial continua sa vina in festival: Mike Stern Band, Stanley Jordan, Paul de Castro, Jean-Luc Ponty, Jan Garbarek etc.

Imagini – localizarea exactă a acestora

Referinţe – Bibliografie, harti, imagini, surse cinematografice, surse orale

http://www.garana-jazz.ro/

http://www.timisoreni.ro/poze-upload/small/DSCN0625.jpg

Autorul fişei – numele şi calitatea acestuia

Alina Albu, asistent proiect

Data completării

februarie 2008
ue

Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Raspunderea privind corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, ca si pentru informatii detaliate privind statutul de membru al Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

rs