Bd. 16 Decembrie 1989, portiunea de la Podul Traian la Monumentul Fecioarei Maria
Ambele au fost cladiri publice, una a devenit si imobil cu apartamente de locuit („Cazinoul de Sud”)
Cladiri publice
Diferiti arhitecti L. Baumhorn, Karl Hart, Emil Töry .
Bulevardul construit pe ambele laturi, a fost o extindere a cartierului Iosefin inspre Cetate, spre Podul Traina (numit anterior Hunyadi, ca si bulevardul). Alcatuieste o limita sau o granita intre cartierul Iosefin si extinderile mai recente ale cartierului Elisabetin. Astfel, frontul drept, mergand dinspre Bega spre interiorul cartierului, apartine Iosefinului, iar cel opus, Elisabetinului.
Aceasta extindere a combinat cladiri publice cu imobile de locuit.
Imobilul Societatii de hidro-ameliorari Timis-Bega, la nr. 2, a fost construit in jur de 1900 dupa proiectul arh. L. Baumhorn, constructor Karl Hart si gandit ca un cap de perspectiva, privit de departe, de peste pod. Cladirea are subsol, parter inalt si un etaj si este decorata cu delfini, amintind de functia ei. Cvartalul se inchide cu cladirea Cazinoului de Sud, la nr. 8, tot pe colt, ridicat intre 1902-1903, de catre arh. Emil Töry . Imobilul, de mari dimensiuni, are subsol, parter si doua etaje.
Ambele cladiri sunt ingrijit decorate cu mascaroane si reliefuri in stucatura, cu elemente adecvate functiei indeplinite. Astfel, imobilul Societatii de hidro-ameliorari Timis-Bega este decorat cu delfini pe fatada, aluzie la apa, element ce constituia si obiectul muncii acestei societati.
Starea de conservare este proasta, trecerea prin diferite proprietati, in special de stat a contribuit la neglijarea si degradarea lor. Necesita reparatii si reamenajari.
orale. Pintilie,Ileana Interferente stilistice si regionale in arhitectura timisoreana la inceputul secolului XX, in volumul „Genius Loci. National and Regional in Architecture; between History and Practice”, Simetria, Bucuresti, 2002.
Opris, Mihai Timisoara. Mica monografie urbanistica, Ed. Tehnica, Bucuresti, 1987
Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Raspunderea privind corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.
Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, ca si pentru informatii detaliate privind statutul de membru al Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.