B aile Herculane
-Ad aquas Herculis sacras,
- Baile de la Meegia,
- Herkulesbad,
- Hercules fürdő.
II A 002 –Zona Casinou,Parc Central, spatiul dintre pod si hotel Apollo.
II.B.072- II.B.119 restul obiectivelor.
judetul Caras-Severin, orasul Baile Herculane
oras si statiune balneo-climaterica. .
statiune balneo-climaterica.
anul 152 dupa Christos.
S.C. Hercules S.A.
monarhia habsburgica, regatul maghiar, regatul maghiar, regatul roman, republica romana, diversi proprietari si arendasi ai statiunii.
Diversi arhitecti si ingineri militari si civili habsburgici maghiari, romani.
I zvoarele termo-minerale au fost folosite in timpul dacilor si au fost atestate documentar in timpul romanilor / 152 d.Chr.). Au fost folosite de localnici in evul mediu. Constructia primelor stabilimente balneare incepe in anul 1724. Arse de otomani in 1738 si 1788, constructiile se refac rapid. Mijlocul veacului al XIX-lea aduce statiunea la un nivel european, iar constructia stabilimentelor balneare,de cazare si alimentatie creste vertiginos. In sec. XX este o statiune-printre cele mai bune si vestite din Europa.
Localitatea este asezata pe valea Cernei, intre doua culmi inalte de munti. Are un climat de crutare, cu ionizare puternica.
Cele mai importante cladiri-munumnete istorice si de arhitectura sunt:
Baia romana incorporata Hotelului Roman;
Pestera Haiducilor cu urme arheologice din paleolitic,etc.
Izvoarele Hygieea si Hercules II reunite intr-o cladire in stil neoclasic, sec.XIX.
Piata Hercules care cuprinde statuia lui Hercules, Baile Apollo si Hebe, hotelurile Apollo, Dunarea, Ferdinand-cea mai veche cladire din statiune, Venus-1838, Dacia-1906, Domogled-1859, Capela romano-catolica -1836.
Podul de piatra peste Cerna-1866 si galeria acoperita
Pe str.Izvorului se afla izvorul si baia Diana, baia Neptun – este cel mai important monument de arhitectura balneara, Podul de Fier, Izvorul de ochi, Izvorul de stomac, statuia Zeitei Diana.
Pe str. Cernei se afla : Baia Venera, Podul Pietei, hotelul Victoria, vila Elisabeta-1875, arh.Doderer, Baia Maria, Strandul in aer liber.
Pe str. M.Eminescu se afla: hotel Cerna, Biserica ortodoxa - 1863, Izvorul de apa plata Domogled.
Parcul Central adaposteste un ansamblu de cladiri monumente istorice si de arhitectura: hotel Traian-1869, hotel Decebal-1860, Cazinoul -1864, Muzeul istoric General Nicolae Cena-inaugurat 1924.
Construite in secolele XVIII, XIX si XX, cladirile reflecta stilurile baroc, neoclasic, neorenascentist, seccession, in ansamblu sau in combinatii arhitecturale.
Majoritatea acestor monumente beneficiaza de o bogata si spectaculoasa ornamentatie care nu poate fi descrisa intr-o fisa, ci trebuie vazuta.
D egradata in cea mai mare parte. In lipsa unor masuri de conservare urgente, majoritatea cladirilor si monumentelor risca sa se ruineze si sa dispara.
Exista, dar nu exista fonduri pentru refacerea lor. Se asteapta inca un investitor strategic pentru cumparar firmei ce detine acum- in proprietate privata- cladirile balneare.
O.Coryofilos, Dissertatio epistolares de thermis Herculanis nuper in Dacia detectis, Viena, 1739;
J.G.Schwarzott, Die Herkules Bader bei Mehadica, Viena,1831;
Andras Lugosi Fodor, Mehadia vágy a Hercules fürdők, Cluj,1844?
F.Klein, Die Herkulesbad Nachst Mehadia, Viena, 1858;
State Prodanescu, O preumblare la baile de la Mehadia, Bucuresti,1865;
Al Popovici, Baile lui Ercule sau scaldele de la Meedia, Budapesta,1872;
Th.N.Trapcea, Baile Herculane, Bucuresti,1973;
Ilie Cristescu, Miracolele Cernei, B.Herculane,1996;
Iancu si Doina Gogaltan, Baile Herculane, Bucuresti,1982;
Stefan si Alexandrina Negrea, Ad aquas herculi sacras, Resita, 2002;
Dorin Balteanu, Herculane-arc peste timp 1896-2006, Craiova, 2007.
Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Raspunderea privind corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.
Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, ca si pentru informatii detaliate privind statutul de membru al Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.