Banatul cultural

Denumire actuală

Centrala hidroelectrica Grebla

Localizare, judeţ, localitate, stradă, cod poştal

judetul Caras Severin, Resita, pe drumul ce urca spre lacul Secu

Destinaţie actuală

neutilizata

Datare (exactă, perioada, interval de date)

Edificata intre anii 1903-1904

Istoric – evoluţia construcţiilor, evoluţia tehnologiei

Este cea mai veche centrala hidroelectrica din tara.

Descriere

Utilizeaza apa Barzavei si diferenta de nivel dintre Valiug si Resita, ce este transportata printr-un canal de derivatie intre cele doua localitati, denumjit Canal Principal. Apa din acest canal se varsa intr-un castel de apa construit la cota 460,8 pe stalpi din zidatie, beton si piatra bruta. De la castelul de apa spre uzina, apa este condusa prin trei conducte fortate cu o lungime de 600 m si cu diametrul de 900 mm.

Din Canalul Principal pornea un canal lateral de 1,6 km lungime, care forma o rezerva de apa de 25 000 mc, pentru acoperirea necesitatilor variabile de energie ale laminoarelor.

Cladirea, care continea si locuinta sefului centralei, a fost construita – cu o preocupare deosebita pentru aspectul estetic, confort si functionalitate – din beton si piatra bruta si acoperita cu sarpanta.

Componente tehnice

Centrala adapostea trei grupuri electrogene cu o putere de 2500 CP fiecare, formate din: trei turbine Pelton si trei generatoare trifazice de 1800 kW, 5 500 V. In dotarea tehnica mai existau doua turbine Pelton de cate 170 CP, cuplate cu cat eun dinam de 95 kW putand actiona si un alternator auxiliar de 48 kW la 240V. Acestea erau completate de inca o turbina Pelton de 35 CP. Turbinele erau reglate automat prin servomotoare.

In 1976 hidroagregatele mari au fost inlocuite integral, cele mici fiind dezafectate.

Imagini – localizarea exactă a acestora

Alte observaţii relevante

Edificiul centralei, datorita caracteristicilor sale deosebite, arhitecturale si tehnice, a fost inclus in lista Monumentelor istorice, avand importanta nationala.

Referinţe – Bibliografie, harti, imagini, surse cinematografice, surse orale

Mic Ghid al patrimoniului industrial al Banatului Montan, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Bucuresti

Autorul fişei – numele şi calitatea acestuia

Alina Albu, asistent proiect

Data completării

februarie 2008
ue

Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Raspunderea privind corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, ca si pentru informatii detaliate privind statutul de membru al Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

rs