Str. 3 August 1919 (porţiunea dintre Piaţa Mirceşti şi podul Decebal)
Mai este cunoscută şi ca zona „Băile Neptun”
12 aprilie 1961,
Andrassy Gasse
Strada cu imobile cu apartamente de locuit, fără spaţii comerciale
Acest segment de strada care mărgineşte Parcul Poporului, a fost construit cu un singur front de case, începând cu 1900, ca sa facă legătura dintre Cetate îşi cartierul Fabric, extins astfel până la Podul Decebal.
Casa Steiner (str. 3 Aug. 1919 nr. 9) datează din 1899 şi a fost construită în apropierea unui braţ al Begăi, braţ care trecea pe lângă Splaiul Coloniei; aceasta ar fi o explicaţie a decorului de pe faţadă având o prova de corabie. Imobilele de la nr. 7 şi nr. 5 sunt destul de apropiate ca factură, doar ca cel de la nr. 5 are o decoraţie în stil Secession cu o friză cu alegorii feminine înaripate. Imobilul de la nr. 3 este decorat în stil „coup de fouet”, cu o serie de elemente decorative pornind de la panglici răsucite. Imobilul de la nr. 1 a fost proiectat de Szekely pentru mama sa şi este într-un stil geometric purist, iar imobilul de pe colţ, „Băile Hungaria” („Băile Neptun”), i-a aparţinut chiar arhitectului. Ultimele case au fost construite între 1910-1914.
Pornind de la prima casa amintită, la nr. 9, până la ultima, se poate observa evoluţia repertoriului stilistic de la eclectic spre Secession. Majoritatea imobile lor au demisol, parter înalt locuit, şi trei nivele, cu excepţia celui de pe colţ care este supradimensionat, deoarece este cap de perspectiva şi unde parterul şi mezaninul erau ocupate de băile publice.
Starea de conservare este proastă, clădirile au fost neglijate timp de peste 50 de ani, iar trecerea lor în proprietate privată nu asigura realizarea unor operaţii de anvergura.
Pintilie, Ileana Interferenţe stilistice şi regionale în arhitectura timişoreană la începutul secolului XX, în volumul „Genius Loci. National and Regional in Architecture; between History and Practice”, Simetria, Bucureşti, 2002.
Opris, Mihai Timişoara. Mica monografie urbanistică, Ed. Tehnica, Bucureşti, 1987
Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Raspunderea privind corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.
Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, ca si pentru informatii detaliate privind statutul de membru al Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.