Banatul cultural

Denumire actuală

Expozitia de arta populara „Iuliana Folea – Troceanu”

Localizare, judeţ, localitate, stradă, cod poştal

Str. Andrei Saguna, 16; 305116, Buzias, jud. Timis

Destinaţie actuală

Punct muzeal al Muzeului Banatului, din Timisoara

Destinaţie iniţială

Fosta casa parinteasca a Iulianei Folea – Troceanu, creatoare si colectionara de arta populara (incepand din anul 1925 si pana in 1982).

Datare (exactă, perioada, interval de date)

A intrat in circuitul muzeal in anul 1969, la propunerea lui Petru Comarnescu.

Proprietar actual

Primaria orasului Buzias

Descriere

Muzeul are sapte incaperi: in patru dintre ele sunt expuse obiecte de port si podoabe proprii portului traditional banatean al femeilor, iar in celelalte trei se gaseste imbracaminte femeiasca si barbateasca din piele, aba si dimie. Un corp exterior al casei – muzeu, fosta anexa a gospodariei, a fost transformat in spatiu de expunere a unor unelte pentru prelucrarea traditionala a lemnului.

Componente artistice

Cele circa 900 de piese din colectia de obiecte de port, podoabe si tesaturi sunt reprezentative pe de o parte pentru imaginea artei populare la finalul secolului al XIX-lea (obiectele colectionate, care parvin din perioada 1862 – 1925), pe de alta parte pentru restructurarile acestei arte populare antre cele doua razboaie mondiale si in epoca comunista (obiectele create de Iuliana Folea – Troceanu).

Imagini – localizarea exactă a acestora

Alte observaţii relevante

Programul anuntat este doar teoretic. Practic, punctul muzeal nu se poate vizita fara anuntarea anterioara si fara discutia directa cu directoarea Casei de Cultura.

Referinţe – Bibliografie, harti, imagini, surse cinematografice, surse orale

www.muzeulbanatului.ro/puncte_muzeale/iuliana_folea_troceanu/iftroceanu.htm

Autorul fişei – numele şi calitatea acestuia

Prof. Univ. Dr. Otilia Hedesan

Data completării

10 martie 2008
ue

Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Raspunderea privind corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, ca si pentru informatii detaliate privind statutul de membru al Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

rs