Banatul cultural

Denumire actuală

Aspecte materiale

Charlottenburg

Aspecte imateriale

In varianta romanizata se numeste „Sarlota”

Localizare, judeţ, localitate, stradă, cod poştal

Judetul Timis, comuna Bogda

Destinaţie actuală

Sat de locuit

Destinaţie iniţială

Sat de locuit

Datare (exactă, perioada, interval de date)

A fost atestat documentar in anul 1720

Proprietari anteriori

- Georg Simon Baron Sina de Hodosch et Kizdia.

- contele Siegfried von Wimpffen

- familia regala romana, Hochenzollern-Sigmaringen

Istoric – evoluţia construcţiilor, evoluţia tehnologiei

Aspecte materiale

In anul 1718, dupa pacea de la Passarovitz, Banatul a devenit, dupa 164 de ani de dominatie turceasca domeniu al coroanei din Viena. Ca urmare in aceasta regiune au fost colonizati emigranti germani, in trei perioade numite "convoaiele svabilor".

Charlottenburg a fost construit ca toate satele comunei Bogda in anul 1771 in timpul celui de-al doilea val de colonizare (1763-1772). Au fost colonizatein jur de 30 de familii, venite din estul Trientului, din Lorena, din Baden-Württemberg, din Ungaria, cdin Renania si Palatinat, din Austria, din Bavaria precum si din alte regiuni. In total au fost colonizate 131 de persoane.

Denumirea de Charlottenburg a primit-o dupa numele Charlotte sotia presedintelui Banatului.

In anul 1838 paminturile din Charlottenburg au fost cumparate de Georg Simon Baron Sina de Hodosch et Kizdia. Fiica lui, Anastasia, baronesa Sina s-a casatorit in 1886 cu contele Siegfried von Wimpffen care gospodareste paminturile incepind din anul 1891.

Contele era un vinator pasionat care a construit in anul 1890 casa de vinatoare, ocolul silvic de mai tirziu (nr. 14). In anii 1902-1903 contele amenajeaza parcul de vinatoare. S-au tras 18 km de gard din sirma, suprafata totala este de 1260 ha din care 105 ha sint poeni si pasune pentru fin, 2 fintini si amenajari pentru crescatorie. S-au introdus apoi numeroase specii de animale, aduse mai ales din Boemia : cerbi lopatari, cerbi carpatini.

Dupa primul razboi mondial parcul trece in propietatea casei regale romane (Hochenzollern-Sigmaringen) iar dupa cel de-al doilea razboi mondial in proprietatea statului roman. Exista o lunga traditie vinatoreasca in aceasta regiune incepind cu fondatorul si oaspetii sai, mai tirziu curtea regala romaneasca, dupa razboi soldati rusi cu mitraliere, apoi, nomenclatura comunista si in final vinatori amatori din Europa.

In parc si imprejurimi s-au vinat si se vineaza si mistreti, capriori, vulpi, lupi, iepuri, dropii si prepelite.

Aspecte imateriale

Batrinii povestesc ca in timpul, sau dupa primul razboi mondial a aterizat un biplan pe un ogor din apropierea satului. Pilotul german a remarcat forma rotunda a satului si voia sa stie cine locuieste in acea localitate frumoasa.

Descriere

Este singurul sat din Banat construit in forma de cerc. Diametrul interior este de ca. 210 m

Imagini – localizarea exactă a acestora

Referinţe – Bibliografie, harti, imagini, surse cinematografice, surse orale

http://www.sarlota.de

Autorul fişei – numele şi calitatea acestuia

Alina Albu, asistent de proiect

Data completării

februarie 2008
ue

Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Raspunderea privind corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, ca si pentru informatii detaliate privind statutul de membru al Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

rs