Satul Binis, era cunoscut drept centru de olari inca de pe la jumatatea secolului al XVIII-lea. Inaintea celui de-al doilea razboi mondial, toti locuitorii satului Binis practicau olaritul ca ocupatie de baza, numarul total al cuptoarelor ridicandu-se la peste 200. La ora acuala in Binis mai exista doar un olar, Ionica Stepan, in varsta de 86 de ani. Vasele de la Binis sunt facute dintr-un lut de foarte buna calitate, impermeabil, fara a fi tratat intr-un mod foarte special. Ornamentatia se caracterizeaza prin motive simple, de straveche traditie, realizate numai cu coloranti preparati din pamant si oxizi de fier. Motivele caracteristice sunt: sirurile (dungi albe sau rosii realizate cu pensula, ce au rol de delimitare a campurilor ornamentale), pupii (puncte de culoare rosie sau alba aplicate cu pensula peste siruri), cocarlaul (linie in forma de val continuu sau intrerupt, mai lata sau mai ingusta), bradutul stilizat. Toate oalele sunt arse o singura data in cuptor, la o temperatura de 800 de grade.
http://www.romania-traditional.ro/product_info.php?cPath=1_6&products_id=107
Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Raspunderea privind corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.
Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, ca si pentru informatii detaliate privind statutul de membru al Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.