Banatul cultural

Denumire actuală

Centrala electrica Anina

Localizare, judeţ, localitate, stradă, cod poştal

Judetul Caras Severin, Anina

Destinaţie actuală

Punct de transformare

Destinaţie iniţială

Termocentrala electrica

Datare (exactă, perioada, interval de date)

1897

Istoric – evoluţia construcţiilor, evoluţia tehnologiei

In 1897 se instaleaza primul grup electrogen alcatuit dintr-o masina cu abur de 100 CP care utiliza aburii produsi de doua cazane recuperatoare si doua generatoare de curent continuu de 220 V, 22 KW.

In 1893 incep lucrarile pentru construirea salilor cazanelor si masinilor destinate unei centrale noi. In anul 1900 centrala este dotata cu cazane Tischbein (fabricate de U.D.R.) care ardeau gaz de cocserie si care erau prevazute cu supraincalzitor si un grup generator (masina cu aburi de 1000 CP si alternator trifazic de 550 KW, 5500 V, 20,8 Hz, ambele marca Lang).

Cu timpul, necesarul de energie electrica a crescut, impunandu-se atat marirea puterii instalate, cat si retehnologizarea periodica a instalatiilor electrice.

In jurul anului 1955, marirea frecventelor folosite a impus schimbarea unor dintre instalatiiloe vechi cu altele mai noi si moderne. In 1958, Centrala electrica Anina a fost racordata la Sistemul Energetic National, datorita dezvoltarii Intreprinderii de Mtale Rare de la Ciudanovita.

In 1966, datorita uzurii tehnice si morale, termocentrala isi inceteaza activitatea, iar in anul 1967, in interiorul centralei se amenajeaza atelierul de confectii metalice.

Astazi centrala mai functioneaza doar ca punct de transformare, dar utilajele din interiorul sunt obiecte inscrise pe lista Monumentelor Istorice din Romania, ca obiectiv de importanta nationala.

Stare de conservare

Relativ buna, avand in vedere vechimea ei si lipsa unor programe de restaurare recente.

Proiecte existente – stadiul derularii

Este in discutie un proiect de realizare a unui muzeu al civilizatiei industriale din Banatul Montan, dupa inchiderea iminenta a centralei.

Imagini – localizarea exactă a acestora

Referinţe – Bibliografie, harti, imagini, surse cinematografice, surse orale

Mic ghid al patrimoniului industrial din Banatul Montan, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Bucuresti

Autorul fişei – numele şi calitatea acestuia

Alina Albu, asistent proiect

Data completării

februarie 2008
ue

Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Raspunderea privind corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, ca si pentru informatii detaliate privind statutul de membru al Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

rs