Banatul cultural

Denumire actuală

Muzeul Judetean de Etnografie si a Regimentului de Granita

Localizare, judeţ, localitate, stradă, cod poştal

judetul Caras – Severin, Caransebes, Str Gen. Ion Dragalina nr. 2

Datare (exactă, perioada, interval de date)

1962

Descriere

Muzeul a fost infiintat din initiativa Primariei orasului Caransebes si la sugestia academicianului Constantin Daicoviciu, in 1952, cu denumirea Muzeul Orasenesc. In 1973 a devenit muzeu de rang judetean. Titulatura actuala o are din anul 1991. Cladirea impozanta este monument istoric si de arhitectura in stil baroc provincial austriac, construita in 1753, in timpul imparatesei Mariei Tereza, cu destinatia de cazarma pentru graniceri. Muzeul are doua sectii: etnografia judetului Caras-Severin si istoria Regimentului de granita, cu urmatoarele subsectii: arheologie (inclusiv muzeul din incinta Rezervatiei nationale Tibiscum), arta si rezervatia etnografica Valea Bistrei. Muzeul detine colectii de arheologie (microlite de silex din paleolitic, topoare de piatra, ceramica din neolitic, obiecte din sapaturile de la Tibiscum), numismatica, istorie (arme albe si de foc), etnografie (unelte agricole, de pescuit, pentru tesut, port popular, tesaturi, icoane pe sticla si lemn, podoabe).

Imagini – localizarea exactă a acestora

Alte observaţii relevante

Telefoane : 0255-512 193; 0255-514 173

Fax : 0255-512 193

Email : muzeu_caransebes@yahoo.com

Orar : luni - vineri: 8:00 - 16:00; sambata, duminica: inchis

Referinţe – Bibliografie, harti, imagini, surse cinematografice, surse orale

http://www.cimec.ro/scripts/muzee/id.asp?k=192

Autorul fişei – numele şi calitatea acestuia

Alina Albu, asistent proiect

Data completării

februarie 2008
ue

Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Raspunderea privind corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, ca si pentru informatii detaliate privind statutul de membru al Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

rs