Arh. Ion Traianescu,
Constructor Tiberiu Eremie
Construita pe piloni din beton infipti pana la 10 m adancime. Are o inaltime de 80 de m si o structura din beton armat.
Catedrala este construita dupa un plan adaptat si stilizat al bisericilor bucovinene (epoca lui Stefan cel Mare), stil care se reflecta si in exteriorul decorat cu caramida aparenta si ceramica smaltuita.
Catedrala din Timisoara isi pastreaza caracterul de unicat printre alte constructii similare din tara (Catedrala ortodoxa din Cluj sau din Sibiu, aceastea fiind construite intr-un stil generalizat in perioada interbelica si dominat de o cupola centrala).
Catedrala este pictata intr-un stil neoromanesc de catre Anastasie Demian, artistul care a relansat un stil national in arta religioasa romaneasca.
Iconostasul sculptat si aurit (artist Gajo), pictat tot de Demian
Strane sculptate in stil neoromanesc.
Starea de conservare este relativ buna, recent interiorul a fost curatat incluzand si stratul de pictura.
Opris, Mihai Timisoara. Mica monografie urbanistica, Ed. Tehnica, Bucuresti, 1987.
Pintilie,Ileana Interferente stilistice si regionale in arhitectura timisoreana la inceputul secolului XX, in volumul „Genius Loci. National and Regional in Architecture; between History and Practice”, Simetria, Bucuresti, 2002.
Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Raspunderea privind corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.
Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, ca si pentru informatii detaliate privind statutul de membru al Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.