Banatul cultural

Denumire actuală

Statuia regelui dac Decebal

Localizare, judeţ, localitate, stradă, cod poştal

pe Valea Mraconiei, pe malul stang al Dunarii, in apropiere de Orsova

Destinaţie actuală

Sculptura, rol decorativ si turistic

Destinaţie iniţială

Sculptura, rol decorativ si turistic

Datare (exactă, perioada, interval de date)

1994-2004

Istoric – evoluţia construcţiilor, evoluţia tehnologiei

Ideea construirii acestei statui i-a apartinut omului de afaceri roman Iosif Constantin Dragan , un controversat istoric amator, si a durat 10 ani (1994-2004) pentru ca cei 12 sculptori-alpinisti sa o termine, realizarea ei costandu-l pe Dragan, in final, peste un milion de dolari.

In comparatie cu sculpturile realizate pe Muntele Rushmore , a caror realizare a durat timp de 14 ani (1927-1941), la acel proiect lucrand peste 300 de sculptori-alpinisti, statuia regelui Decebal s-a desfasurat pe parcursul a zece ani, la realizarea ei lucrand 12 oameni.

Executarea acestei lucrari s-a desfasurat sub conducerea sculptorului roman Florin Cotarcea, ea realizandu-se in ciuda pericolului reprezentat de inaltimi, caldura si vipere. Pe pontonul din golful Mraconia unde se afla cea mai mare sculptura in piatra din Europa se poate ajunge doar cu barca. Pentru modelarea stancii s-a folosit peste o tona de dinamita.

Executarea lucrarii a inceput in vara anului 1994, cu defrisarea pomilor care impadureau stanca. Apoi s-a trecut la curatarea rocilor, a stancilor masive care puneau in pericol viata oamenilor. Nu s-au putut folosi nici un fel de utilaje, toate instrumentele de lucru fiind transportate cu barca si cu saci de 40-50 de kilograme in spinare

Uneltele de lucru folosite de catre sculptori-alpinisti au fost cele clasice: ciocanul pneumatic, spitul si barosul.

Datorita conditiilor dificile de lucru, au avut loc si cateva accidente. O echipa de cinci persoane care lucrau pe schela au cazut in gol cativa metri, ca urmare a smulgerii a doua pitoane de sustinere de pe cablul de sustinere montat de jur-imprejurul stancii. Din fericire, alpinistii nu au suferit rani grave. De asemenea, unul dintre alpinisti a fost muscat de o vipera ascunsa intr-un punct de sustinere, dar i s-a injectat imediat serul antiviperin.

Ca urmare a trepidatiilor, dar si a stancii care incepea sa se macine, nasul lui Decebal (care avea o inaltime de sapte metri) s-a fisurat si era in pericol sa se desprinda si sa cada. S-a renuntat la acel bloc imens de piatra, o parte mare din nasul lui Decebal fiind dinamitat, pentru mai multa siguranta. Nasul regelui a fost remodelat si intarit cu armatura de fier si ciment.

Constructia statuii lui Decebal a fost finalizata in anul 2004.

Descriere

Statuia lui Decebal este inalta de 40 m si lata de 25 m. Ea a fost sculptata dupa modelul celei din stanca Muntelui Rushmore si este cea mai mare statuie din Europa: are cu doar sase metri mai putin decat Statuia Libertatii, cu opt mai mult decat monumentul lui Christos din Rio de Janeiro, dar cu aproximativ 10 metri mai mult decat inaltimea legendarului Colos din Rhodos.

Cateva dimensiuni ale statuii sunt:

  • lungime ochi: 4,3 metri

  • lungime nas: 7 metri

  • latime nas: 4 metri.

Inscripţii

Sub fata lui Decebal se gaseste o inscriptie in latina : "DECEBAL REX - DRAGAN FECIT" ("Regele Decebal - facuta de Dragan").

Stare de conservare

Foarte buna, deoarece este o constructie recent definitivata

Actuale

Aspecte materiale

Aspecte imateriale

Alte observaţii relevante

Chiar in fata statuii, dar pe malul sarbesc, se gaseste de aproape 2000 ani o placa memoriala antica ("Tabula Traiana"), monument ridicat de adversarul regelui Decebal, imparatul roman Traian, pentru a marca marsul trupelor imperiale romane spre Dacia si a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac in anul 105 .

Obiectivul este foarte accesibil pe sosea si atrage deja un numar foarte mare de turisti.

Autorul fişei – numele şi calitatea acestuia

Alina Albu, asistent de proiect

Data completării

10 ianuarie 2008
ue

Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Raspunderea privind corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, ca si pentru informatii detaliate privind statutul de membru al Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

rs