Banatul cultural

Denumire actuală

Buzias

Denumiri anterioare

Bozzas, Buzias, Buziás.

Cod de monument istoric (dacă este cazul)

TM-II-a-A-06191 Ansamblul de arhitectura balneara "Zona cu parcul", cu colonada, Hotelul "Bazar", Hotelul "Grand" si cazinoul

Localizare, judeţ, localitate, stradă, cod poştal

oras Buzias, judetul Timis.

Destinaţie actuală

oras si statiune balneo-climaterica.

Destinaţie iniţială

asezare umana.

Alte destinaţii anterioare

nu a avut.

Datare (exactă, perioada, interval de date)

localitatea este atestata in evul mediu din 1369 – la zi.

Proprietar actual

S.C.Tratament balnear S.A.Buzias.

Proprietari anteriori

Fondul religionar catolic Timis 1807- 1892,

Ernő Schotolla-1892-1906;

Iacob Muschong -1906-1948

1948-1990 – statul roman;

apoi S.C.Tratament balnear SA.

Istoric – evoluţia construcţiilor, evoluţia tehnologiei

statiune din 1811,

amenajare parc 1816,

primul hotel 1848 - 1850,

Cazinoul si baia nr.2 1853-1856,

Hidroterapia,1858,

Casa de odihna nr.9 -1861,

Casa de odihna nr.17-1864,

Pavilionul de la Izvorul Mihai si de la Izvorul Iosif si Colonada-1975,

Casa de odihna nr.1 -1874,

Biserica ortodoxa-1834-1839.

Descriere

Buziasul este format din oras si statiune. Aceasta se afla in mijlocul orasului si are cele mai reprezentative cladiri si monumente. Colonada, din lemn, inconjoara in semicerc baile. La stanga se afla baia nr.1, strandul si fostul cazinou. In parcul din centrul colonadei se afla arbori seculari, ocrotiti, pavilioane de lemn cu apa minerala, aleea personalitatilor, multe specii de flori. La dreapta colonadei se afla muzeul balnear-singurul din Romania, vila imperiala si alte hoteluri/case de odihna. In cealalta parte a colonadei se afla celebra alee a veveritelor, fantana lui Mos Bazies si fostele bai imperiale.

Colectia de arta populara Iuliana Folea Troceanu, adunata cu migala si pricepere de donatoare, conserva port popular si interioare taranesti din zona Buziasului din sec. XIX si XX.

Casa de Cultura ofera turistilor - la cerere – spectacole de traditii si obiceiuri populare, de teatru, teatru de papusi, dar si ghidaj pentru cei interesati, atat prin statiune cat si prin muzeu si colectia de arta populara.

Biserica ortodoxa romana si biserica romano-catolica – monumente de arhitectura-au fost refacute si sunt puncte de interes turistic.

Componente arhitecturale şi artistice

Cladirile ridicate in sec. XIX sunt in stil clasicizant, cu decoratii pe fatade si in interior. Cele ridicate in sec.XX au caracteristici Seccession. Colonada acoperita este o copie a colonadei cadanelor din seraiul sultanal, avand sculptate in lemn motive orientale. Pavilioanele deschise cu izvoare de apa minerala au forma unor chioscuri orientale,frumos impodobite cu motive scuptate in lemn si piatra. Calitatea artistica deosebita a colectiei de arta populara se observa indeosebi in cusaturile camasilor, laibarelor si chiar a acoperamintelor de pat.

Stare de conservare

- mediocra, spre degradare la unele monumente.

Colonada necesita reparatii si inlocuiri ale unor parti, clariri ale bailor – azi inchise- ca de ex. Baia imperiala, se degradeaza continuu, atat datorita apelor cat si neintretinerii curente.

Muzeul necesita o refrisare spre a-i potenta calitatea exponatelor.

Imagini – localizarea exactă a acestora

Baile Imperiale

Alte observaţii relevante

Statiunea si orasul constituie un tot unitar. Cunoasterea trecutului istoric si cultural va oferi turistilor surprize frumoase. Evolutia urbanistica a stabilimentelor balneare si a orasului, personalitati medicale, politice si culturale de prim rang ce au stat aici, traditia populara conservata dar si cea vie prin bogata activitate a Casei de Cultura si a formatiilor sale artistice ( Izvorasul, trupa de teatru, de teatru de.papusi, etc.) sunt elemente decisive in conturarea climatului cultural de exceptie al Buziasului.

Referinţe – Bibliografie, harti, imagini, surse cinematografice, surse orale

Maximilian Hirschfeld, Der Curort Buzias und seine Stahlquellen, Timisoara,1870;

  • I Rusu, Baile Buzias, Bucuresti, 1971;

  • Doru si Lenuta Simut, Buzias, Mic indreptar turistic, Bucuresti, 1979 si 1986;

  • Octavian Sfetcu, Buzias.Temelii istorice si teatrale, Timisoara,2001;

  • Arpad Jancso, Buzias, Timisoara, 2007.

Autorul fişei – numele şi calitatea acestuia

Hategan Ioan, expert

Data completării

20.12.2007
ue

Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Raspunderea privind corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, ca si pentru informatii detaliate privind statutul de membru al Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

rs