Institutul Intercultural Timisoara


Stiri IIT prin RSSStiri IIT prin RSS
  Start | Despre noi | | Proiecte | Agenda | Resurse pentru profesori | Cursuri | Echipa | Contact
---------------------------------------------
Educație interculturală
---------------------------------------------
Relații interculturale
---------------------------------------------
Cetățenie democratică
---------------------------------------------
Tineret
---------------------------------------------
Cultură
---------------------------------------------
Cercetare
---------------------------------------------
Cooperare transfrontalieră
---------------------------------------------
Servicii
---------------------------------------------

Cauta

Bd. 16 Decembrie 1989 nr. 8,
300173 Timisoara
Romania
Tel/fax:
+ (40) 256 498457
iit@intercultural.ro
Proiecte
Proiectul Cetățeanul

IIT este partenerul din România al rețelei CIVITAS, o rețea internațională de educație civică inițiată de Center for Civic Education din SUA care reunește profesioniști în domeniul educației, organizații ale societății civile, instituții de învățământ și agenții guvernamentale pentru a elabora materiale educaționale de calitate și pentru a furniza cursuri de formare pentru profesori din aproape toată lumea.

Proiectul Cetățeanul este o metodologie inovativă pentru predarea educației civice în învățământul gimnazial iar în România a fost adaptată pentru clasa a VII-a (elevi de 13-14 ani) și este implementată în cadrul unui parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, pe baza unui protocol de colaborare încheiat în 2004.

Metoda Proiectul Cetățeanul este structurată ca un proces care conține 6 pași și se bazează pe studierea unei probleme a comunităţii locale ce presupune o politică publică şi care este aleasă spre studiere de către elevi. Elevii care utilizează această metodă sunt puşi în situaţia de a interacţiona cu instituţii publice locale şi cu reprezentanţi ai acestora, cu funcţionari publici sau aleşi locali, precum şi cu alte structuri publice şi ale societăţii civile din comunitatea lor, dobândind astfel competențe în domeniul cetățeniei democratice:

-              Cunoștințe legate de responsabilitățile și funcționarea instituțiilor publice, legate de legi, proceduri și procese de luare a deciziilor

-              Cunoștințe despre și înțelegere critică a rolului cetățenilor într-o democrație

-              Atitudini pozitive legate de participarea civică, lucrul în echipă și dialogul constructiv

-              Abilități legate de colectarea, procesarea și interpretarea informațiilor, luarea deciziilor, cooperare, managementul conflictelor, oratorie, comunicare, organizare etc.

La sfârșitul anului 2004, Institutul Intercultural Timișoara a inițiat crearea unei rețele naționale de coordonatori la nivel de județ. Cursul de formare a fost acreditat în parteneriat cu Casele Corpului Didactic din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Cluj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Suceava, Brașov, Vaslui, Neamț, Galați, Constanța și în București.

Din anul 2010 IIT a oferit cursuri de formare online pentru profesori cu un nivel avansat de competențe privind utilizarea metodei Proiectul Cetățeanul, pe platforma http://cursuri.intercultural.ro.

La finalul anului 2012 finanțarea programului CIVITAS a încetat. În aceste condiții, IIT a reușit să susțină continuarea activităților pentru anul școlar 2012-2013, să păstreze ulterior contactul cu unele dintre Casele Corpului Didactic, care au menținut cursul Proiectul Cetățeanul în oferta lor de formare, și să susțină formatorii în continuarea activității lor legate de Proiectul Cetățeanul.

În 2015 a fost iniţiat un nou proiect prin care, în anul 2016, în parteneriat cu Fundaţia Româno-Americană, a fost realizat un studiu de impact al Proiectului Cetățeanul, furnizând în primă fază o evaluare a impactului celor 10 ani de activitate şi a potenţialului actual al Proiectului Cetăţeanul şi dezvoltând un plan strategic pentru următorii cinci ani, printr-un proces de consultare cu actori cheie la nivel local şi naţional. Proiectul a avut o structură bazată pe metodologia GROW, progresând spre atingerea scopului de a concepe un program de educaţie civică eficace şi sustenabil bazat pe metodologia Proiectului Cetăţeanul printr-o analiză a realităţii curente, identificarea oportunităţilor oferite de această metodologie, a obstacolelor care pot apărea în calea implementării sale şi a opţiunilor de dezvoltare ulterioară.

Rezultatele cercetării au confirmat că Proiectul Cetățeanul continuă să fie implementat în câteva județe, mai ales acolo unde CCD-urile au acreditare pe program, dar și că el nu se mai implementează în multe dintre județele unde fusese derulat cu succes, din cauza lipsei de coordonare locală, a expirării perioadei de acreditare sau a faptului că din diferite motive coordonatorii județeni nu au putut continua programul fără o susținere externă explicită. Cercetarea a mai adus în lumină nevoia de revizuire a metodologiei și de susținere a profesorilor prin manuale, ghiduri și o platformă online, precum și nevoia unei abordări de jos în sus în procesul de susținere a actorilor relevanți pentru utilizarea metodei pe scară largă în România.

Din anul 2017, programul continuă, cu Fundația Româno-Americană a partener strategic pe termen lung. Pe baza rezultatelor cercetării anterioare și pe baza noii abordpri atrategice elaborate, prima parte a programului (care se derulează în perioada februarie 2017 – iulie 2018) se concentrează asupra următoarelor linii principale de acțiune:

·         Elaborarea și revizuirea metodologiei Proiectul Cetățeanul și a instrumentelor de lucru (inclusiv platformă online, manual pentru elevi și ghid pentru profesori, precum și materiale-suport)

·         Implementarea programului la nivel local în județele Timiș, Arad, Ilfov și în București (cursuri de formare pentru profesori, aplicarea metodei la clasă, susținere și monitorizare a profesorilor după cursul de formare)

·         Comunicare / promovare

·         Cooperare cu Ministerul Educației

·         Monitorizare și învățare pentru a asigura premisele impactului și sustenabilității programului.

Manualul elevului este disponibil aici.

Facebook: https://www.facebook.com/cetateanulintercultural.< inapoi
Nov 2017 Decembrie 2017 Jan 2018
D
L
M
M
J
V
S
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
           
 
 
 
Copyright © 2012 Institutul Intercultural Timisoara. Toate drepturile rezervate.