Institutul Intercultural Timisoara


Stiri IIT prin RSSStiri IIT prin RSS
  Start | Despre noi | | Proiecte | Agenda | Resurse | Cursuri | Echipa | Contact
---------------------------------------------
Educație interculturală
---------------------------------------------
Relații interculturale
---------------------------------------------
Cetățenie democratică
---------------------------------------------
Tineret
---------------------------------------------
Cultură
---------------------------------------------
Cercetare
---------------------------------------------
Cooperare transfrontalieră
---------------------------------------------
Servicii
---------------------------------------------

Cauta

Bd. 16 Decembrie 1989 nr. 8,
300173 Timisoara
Romania
Tel/fax:
+ (40) 256 498457
iit@intercultural.ro
Proiecte
Proiectul Cetățeanul

 


Scopul acestui proiect este promovarea metodologiei Proiectul Cetățeanul în sistemul de educație românesc. Proiectul Cetăţeanul este o metodă inovativă de predare a educaţiei civice în învățământul gimnazial, elaborată în Statele Unite ale Americii de Centrul de Educație Civică. În România, metodologia a fost adaptată pentru clasa a VII-ea (elevi de 13-14 ani) și este implementată în cadrul unui parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, pe baza unui protocol de colaborare încheiat în 2004.

La sfârșitul anului 2004, Institutul Intercultural Timișoara a inițiat crearea unei rețele naționale de coordonatori la nivel de județ. Cursul de formare a fost deja acreditat în parteneriat cu Casele Corpului Didactic din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Cluj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Suceava și este în curs de acreditare în alte județe din țară și în București. Metoda Proiectul Cetățeanul este structurată ca un proces care conține 6 pași și se bazează pe studierea unei probleme a comunităţii locale ce presupune o politică publică şi care este aleasă spre studiere de către elevi. Elevii care utilizează această metodă sunt puşi în situaţia de a interacţiona cu instituţii publice locale şi cu reprezentanţi ai acestora, cu funcţionari publici sau aleşi locali, precum şi cu alte structuri publice şi ale societăţii civile din comunitatea lor, dobândind astfel nu doar cunoştinţe privind funcţionarea sistemului democratic, ci şi deprinderi de comunicare deosebit de utile pentru a deveni cetăţeni activi şi responsabili.

În 2015 a fost iniţiat un nou proiect care îşi propune să pregătească relansarea programului, în parteneriat cu Fundaţia Româno-Americană, furnizând în primă fază o evaluare a impactului celor 10 ani de activitate şi a potenţialului actual al Proiectului Cetăţeanul şi dezvoltând un plan strategic pentru următorii cinci ani, printr-un proces de consultare cu actori cheie la nivel local şi naţional. Proiectul va avea o structură bazată pe metodologia GROW, progresând spre atingerea scopului de a concepe un program de educaţie civică eficace şi sustenabil bazat pe metodologia Proiectului Cetăţeanul printr-o analiză a realităţii curente, identificarea oportunităţilor oferite de această metodologie, a obstacolelor care pot apărea în calea implementării sale şi a opţiunilor de dezvoltare ulterioară. Astfel, un raport de evaluare a impactului va fi elaborat prin colaborarea personalului IIT cu un evaluator extern independent şi va fi produs un plan de dezvoltare strategică pe baza rezultatelor unui proces de consultare cu actori cheie.

Manualul elaborat în cadrul proiectului este disponibil aici.


 < inapoi
Feb 2017 Martie 2017 Apr 2017
D
L
M
M
J
V
S
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
Copyright © 2012 Institutul Intercultural Timisoara. Toate drepturile rezervate.